Talerze

350 Produkty
Sortuj według

Szeroka gama kolorystyczna

Współcześni projektanci lubią wchodzić w inspirujący dialog z klasyką. Dlatego nowoczesne talerze ceramiczne i porcelanowe wciąż cieszą się dużą popularnością, a przy okazji czarują intrygującym designem. Okrągłe talerze często zastępowane są kwadratowymi i prostokątnymi. Ma to również związek z coraz większą świadomością kulinarną – wielu Polaków lubi odkrywać nowe, egzotyczne smaki. Na przykład sushi warto podawać na podłużnych prostokątnych talerzach, a do serwowania dań tajskich czy chińskich doskonale sprawdzają się pojemne talerze głębokie.

Talerze głębokie do serwowania zupy i nie tylko

Praktyczna i elegancka zastawa stołowa to komplet, w którym nie powinno zabraknąć takich naczyń, jak talerze głębokie i płaskie. Te pierwsze sprawdzają się podczas serwowania wielu dań:

  • Zupy – talerze głębokie i miski to najlepsze naczynia do zup w każdej postaci – kremów czy innych specjałów kuchni polskiej. To właśnie od zup zwykle rozpoczyna się typowo polski dwudaniowy obiad.
  • Makarony – spaghetti, penne czy azjatyckie przysmaki najwygodniej spożywać właśnie z talerzy głębokich.
  • gulasze – węgierski z papryką albo popularny boeuf Strogonow z pieczarkami? Talerz głęboki to najlepsze naczynie do jego podania!
  • Dania z sosami – wysokie krawędzie talerza sprawiają, że sos nie wycieka na stół, znacznie lepiej mieszają się też w nim smaki.
  • Sałatki – talerze głębokie pozwalają wygodnie podać szpinak, roszponkę, rukolę lub inne zieleniny.

Talerze do makaronu, czyli jakie?

Etykieta stołowa to temat rzeka, a zasady, co podawać w jakich naczyniach, są na tyle rozbudowane, że czasami trudno się odnaleźć w tych meandrach. Jednak jeśli chodzi o talerze do makaronu, reguła jest dość prosta. Najlepiej sprawdzają się do tego duże naczynia o średnicy od około 27 do 31 cm. Jak można zauważyć, takie talerze są nieco większe niż typowe modele do serwowania zupy, czyli te o średnicy 23-24 cm. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, by podać zupę w naczyniu do makaronu, ale ponieważ jest ono pojemne, powinna być to stosunkowo duża porcja – inaczej nie najlepiej prezentuje się na talerzu. Warto też pamiętać, że talerz do spaghetti i innych makaronów świetnie sprawdza się również do podawania gulaszy czy aromatycznych dań azjatyckich.

Klasyczne talerzyki do ciasta

Typowy talerzyk do ciasta jest nieco mniejszy od talerza śniadaniowego i ma około 17–21 cm średnicy. Podobnie jak w przypadku innych rodzajów talerzy, talerzyki do ciasta mogą mieć najróżniejszą formę. Dominują naczynia okrągłe, chociaż coraz większą popularnością cieszą się talerze kwadratowe. Interesującą propozycją jest zastawa deserowa stylizowaną na kwiaty i liście. Talerzyki deserowe mogą być częścią zestawu kawowego albo stanowić osobny komplet. W bardziej klasycznym wydaniu powinny być dopasowane do stylu zastawy obiadowej oraz wystroju jadalni. Nowoczesne talerzyki do ciasta mogą natomiast kontrastować z nakryciem stołu i odgrywać rolę wyrazistego elementu dekoracyjnego.

Talerze deserowe

Wzornictwo talerzy deserowych jest nieograniczone. Każdy znajdzie dla siebie coś, co spełni jego oczekiwania. Jeśli talerz deserowy nie jest jednym z akcesoriów wchodzących w skład kompletu zastawy stołowej, można nabyć kilka sztuk talerzy oddzielnie. Jeśli całość ma współgrać i harmonizować z klasycznym wnętrzem, dobrze jest wybrać talerze deserowe pasujące kolorystyką do posiadanego zestawu obiadowego. Talerze deserowe można też dobrać do wzoru i koloru filiżanek na kawę lub herbatę, która zwykle podawana jest wraz z deserami. Najbardziej klasyczne będą talerze białe, ceramiczne. Z kolei najelegantsze są te zrobione z prawdziwej porcelany – jednak nie trzeba ich chować w szafce i wyjmować jedynie na szczególne okazje. Dzięki pięknym, ozdobnym talerzom deserowym każdy podwieczorek lub spotkanie przy herbacie z przyjaciółmi będzie może mieć nastrój wyjątkowego wydarzenia.