Szukaj
Westwing Logo
Bezpłatna przesyłka od 150

Miska, czyli miss stołu


Osoby, które dbają o stołową etykietę nierzadko obawiają się serwowania dań w miskach. Niepotrzebnie, savoir-vivre nie ma im nic do zarzucenia! Więcej - miska nierzadko sprawia, że nakrycie nabiera ciekawego charakteru. Miski doskonale nadają się do podawania zup-kremów, dań azjatyckich czy meksykańskich.


Sprawdzą się też poza kuchnią. Gliniana miska świetnie może zastąpić doniczkę. Miska z kolorowego szkła natomiast - świecznik lub stroik. W łazience w transparentnym naczyniu bajecznie zaprezentują się musujące kule do kąpieli lub aromatyczne, kolorowe sole.


Miski bambusowe


Takie miski to świetny wybór do kuchni urządzonej w dowolnej konwencji. Drewno bambusowe jest lekkie, a zarazem bardzo solidne i doskonale radzi sobie z wilgocią. To jego przewaga nad produktami z rodzimych gatunków, które wymagają odpowiedniej pielęgnacji, a także matowieją i niszczą się, gdy są długo mokre. Miski bambusowe mogą służyć do podawania zupy, dań z sosami, ryżu, ziemniaków, a także jako patery i salaterki na owoce, sałatki czy ciasteczka. Są dekoracyjne, nawet jeśli niczego się w nich nie eksponuje. Wspaniale koronują wystrój, w którym biel przeplata się z naturalnymi odcieniami drewna. Dużym atutem misek bambusowych jest przyjemny odcień naturalnego drewna – karmelowy bądź ciemnobrązowy, zależnie od gatunku bambusa.

Bulionówki na zupy

Niewielka miseczka z dwoma uszkami nosi nazwę bulionówki. Podaje się w niej czyste, klarowne zupy takie jak barszcz czy bulion, oraz niektóre chłodniki i zupy kremy. To niewielkie, lecz bardzo eleganckie naczynie pojawiło się na stołach już kilkadziesiąt lat temu. Dziś widuje się je nieco rzadziej, jednak nadal jest obowiązkowym wyposażeniem eleganckiej zastawy stołowej.

Bulionówki, jeśli nie są elementem serwisu obiadowego, mogą zostać dokupione oddzielnie. Na stole klasycznym najlepiej będą wyglądały białe, porcelanowe bulionówki z ozdobnymi uszkami. Na specjalne okazje można zachować naczynia ze złoconymi elementami. Na co dzień lub na stół nowoczesny warto kupić proste, kolorowe bulionówki. Takie modele często mają uszka w nietypowych kształtach lub są malowane w wesołe wzory.

Jak serwować zupy w bulionówkach?

Bulionówki zawsze podajemy na talerzyku przykrytym serwetką. Ustawiamy naczynie tak, żeby uszka były ułożone równolegle do krawędzi stołu. Po prawej stronie na nakryciu kładziemy łyżkę, której wielkość powinna być dostosowana do rozmiaru bulionówki. Do najmniejszych modeli można podać nawet łyżeczkę deserową. Dodatki do zupy podanej w bulionówce powinny być serwowane na osobnym talerzyku, który stawia się z lewej strony.

Miseczki do zapiekania

Miseczki do zapiekania mają niewielkie rozmiary – muszą przecież pomieścić porcję zupy lub deseru tylko dla jednej osoby. Ich średnica wynosi więc zwykle mniej niż 10 cm, a wysokość około 5 cm. Kokilki do crème brûlée lub tartaletek powinny być jeszcze niższe – wystarczą te o wysokości 2-3 cm. Pierwsze, na co należy zwrócić uwagę, wybierając miseczki do zapiekania, to materiał, z którego zostały wykonane.

  • Miseczki do zapiekania ze szkła żaroodpornego sprawdzą się do przygotowywania małych porcji zapiekanek. Pięknie zaprezentują się też podane w nich desery.
  • Miseczki porcelanowe są niezwykle praktyczne, odporne na wysokie temperatury i prezentują się pięknie na elegancko zastawionym stole. Podając w nich potrawy, sprawimy, że goście poczują się jakby siedzieli we francuskiej restauracji!
  • Silikonowe miseczki do zapiekania są bezpieczne, lekkie i zajmują niewiele miejsca, można przygotować w nich niemal każde danie.

Naczynia do zapiekania są często tak pięknie zaprojektowane, że szkoda byłoby wyjmować je z szafki tylko na szczególne okazje. Na szczęście kolorowe, ceramiczne kokilki idealnie sprawdzą się również jako naczynia do podawania zimnych deserów bądź przekąsek. Można zaserwować w nich lody, owoce lub orzeszki nawet w czasie nieformalnego, trwającego wiele godzin spotkania z przyjaciółmi!

Miski - dobry pomysł na prezent

Wszelkie miski to doskonały podarunek dla przyjaciółki lub mamy. Najbardziej uniwersalne są modele szklane dostępne w wielu kolorach. Jeżeli chcielibyśmy, aby prezent był wyjątkowy, wybierzmy miskę kryształową lub ręcznie malowaną. Dla osób, które lubią materiały naturalne doskonale sprawdzą się misy z drewna, ukazujące strukturę i słoje drzewa. Miłośników wnętrz nowoczesnych zachwycą oryginalne miski - ozdobne, designerskie patery w kształcie plastra miodu z żywicy epoksydowej, bądź metalowe z motywem liści, idealne do owoców. Wydawałoby się, że miski to produkty banalne, jednak oryginalny design potrafi zachwycić nie tylko koneserów.

Miski i miseczki

144 Produkty
Sortuj: Popularność
Filtr