Sztućce

92 Produkty
Sortuj według

Łyżka - leciwa dama

Już w XVI wieku na polskich salonach zaczęły brylować srebrne łyżki. Należały do najpiękniejszych sprzętów stołowych. Dziś łyżka opatrzona grawerem to prawdziwy rarytas. Choć zniknęła z polskich kuchni, to samych rodzajów łyżek zdecydowanie przybyło. Najbardziej klasyczna to łyżka stołowa o objętości 15 ml, do jedzenia zup lub sosów. Jej młodsza siostra to łyżeczka deserowa, o krótszym trzonku i mniejszej miseczce. Można jeść nią torty lub ciasta. Co ciekawe łyżka do herbaty i do kawy zdecydowanie się różnią. Główka tej pierwszej jest bardziej płaska i szersza, co ma ułatwiać wyjmowanie herbacianych torebek. Warto, aby w cukiernicy zamieszkała specjalna łyżka do cukru. Ma ona zazwyczaj kwadratową miseczkę, która zapobiega wysypywaniu się cukru. Bliską kuzynką łyżek jest chochla znana, jako łyżka wazowa. Ma bardzo głęboką miseczkę i długi trzonek. Nalewa się nią zupy i kompoty.

Łyżeczka do kawy

Niezastąpiona w domu „kawosza”. Podpowiadamy, które są najbardziej funkcjonalne i dekoracyjne.

  • Stalowe łyżeczki do kawy są odporne temperatury, uszkodzenia i wygięcia. Co ciekawe, stal nierdzewna może zardzewieć, ale rdza nie wnika w materiał i da się ją zmyć.
  • Srebro – przed wojną srebrne sztućce były wyznacznikiem zamożności i statusu społecznego. Srebrne łyżeczki do kawy to synonim elegancji, gustu i dobrego smaku. Aby zachowały urodę przez długie lata, nie należy ich myć w zmywarce.
  • Złoto – złote łyżeczki do kawy są piękne, ekskluzywne, a dodatkowo bardzo trwałe. Można nawet myć je w zmywarce.

Warto wiedzieć, że do różnych rodzajów kaw nadają się różne łyżeczki.

  • Espresso podaje się zazwyczaj w niewielkich filiżankach, więc i łyżeczki do kawy muszą być mniejsze – mierzą około 10 cm.
  • Latte macchiato serwuje się w bardzo wysokich szklankach, a łyżeczki do kawy mierzą około 20-22 cm.
  • Cappuccino – do tego typu kawy przydatne są głębsze łyżeczki, umożliwiające wygodne zjedzenie pianki, bitej śmietany czy lodów.

Sztućce do ryb i do sushi

Nie sposób pomylić je z innymi. Widelec do ryb ma 4 ząbki, a jego środkowa część jest szersza niż pozostałe. Z myślą o spożywaniu ryb produkuje się także noże. Ostro zakończone i nieco ścięte, tak żeby z łatwością usuwały ości i skórę. Na rynku dostępne są też sztućce zaprojektowane specjalnie do owoców morza: widelce do ślimaków i homarów, łyżki do ostryg czy też ostre szczypce pozwalające podzielić homara na kawałki.

Sztućcami używanymi do jedzenia japońskiego przysmaku, jakim jest sushi są pałeczki. Najczęściej wykonane z drewna lub bambusa. Służą do jedzenia (w języku japońskim: hashi) i mają zwykle około 21 cm długości. Znacznie dłuższe są pałeczki do gotowania i smażenia (jap. saibashi), które mają od 30 do nawet 45 cm długości. Jakie wybrać? Na co dzień wystarczą lekkie pałeczki bambusowe Do własnej kuchni warto jednak zakupić te z lakierowanego drewna – są bardziej trwałe i ciekawie zdobione. Kuchnia koreańska preferuje metalowe pałeczki, które są bardziej śliskie i łatwo się nagrzewają.

Buon appetito

Kuchnia włoska cieszy się ogromną popularnością. Na przykład spaghetti na stałe weszło do polskiego kanonu kulinarnego. Długi makaron sprawdza się zarówno podczas romantycznej kolacji, jak i niedzielnego obiadu. Aby dobrze poradzić sobie z niesfornym makaronem, warto mieć w kuchni łyżkę do spaghetti. Przypomina ona dużą łyżkę kuchenną, jednak w środku ma dziurkę, a po bokach wysokie, pofalowane bądź ząbkowane krawędzie. Podczas nakładania na talerze nitki długiego makaronu przesuwają się pomiędzy ząbkami, dzięki czemu nie sklejają się. Takimi sztućcami za jednym razem można nabrać dużą porcję.