Etażerki i patery pięknie eksponują słodkości i owoce. Wiedzą o tym panie domu, którym nie obce są domowe przyjęcia. Deser to przyjemność, której trudno sobie odmówić nawet po sytym posiłku. Torty zwieńczone chmurką bitej śmietany, ciasta oblane polewą czy babeczki udekorowane owocami nie tylko wspaniale smakują, ale wymagają atrakcyjnej oprawy. Takie rarytasy to prawdziwa duma wszystkich gospodyń.
A pięknym i smacznym deserem trzeba koniecznie się pochwalić. Etażerki i patery fantastycznie się do tego nadają. Zazwyczaj zajmują honorowe miejsce w centralnym miejscu stołu. Dzięki temu są dobrze widoczne i łatwo dostępne dla wszystkich. Dzięki etażerkom i paterom stół zyskuje wspaniałą ozdobę. Bo te dekoracyjne naczynia bywają prawdziwymi dziełami sztuki. Najczęściej wykonuje się je z kryształowego szkła, porcelany lub stali nierdzewnej, często zdobi ażurowymi elementami.
Tak można w skrócie określić to stołowe naczynie. Najczęściej jest wykorzystywana, jako patera do ciast lub do podawania tortu. Tort jest często prawdziwym arcydziełem sztuki cukierniczej. Dlatego na stole powinien prezentować się imponująco i przyciągać wzrok gości. Patera na tort to o wiele ciekawsze i praktyczniejsze rozwiązanie niż zwykła taca czy większy talerz. Powinna mieć średnicę ok. 30 cm tyle, co standardowa tortownica. Jaki model wybrać?
Przyjrzyjmy się mniej typowym modelom pater, które mogą się przydać podczas wystawnych uczt:
Aby patera zyskała dodatkowego uroku, warto dokupić do niej szklany klosz. To praktyczne akcesorium będzie chronić smakołyki przed wysychaniem i owadami. Klosz powinien być wykonany z dobrej jakości przezroczystego szkła odpornego na zarysowania lub z porcelany. Towarzystwem, w którym świetnie czuje się patera z kloszem, są ozdobne półmiski lub posrebrzana taca.
Ma rozmaite kształty i średnice. Oprócz tradycyjnych naczyń wspartych na smukłej nóżce spotyka się modele z dwoma uchwytami lub kabłąkiem. Wiele z nich ma kształt etażerek. Te piętrowe elegantki składają się z kilku płaskich talerzy o różnej wielkości, umieszczonych na metalowym trzonie. Tego rodzaju patera jest bardzo pojemna i szalenie efektowna. Można ją też potraktować, jako stroik okolicznościowy. Wystarczą ulubione kwiaty, aromatyzowana świeca i niebanalna dekoracja stołu gotowa!
Etażerka to inaczej piętrowa patera. Jest nie tylko efektownym, ale też bardzo praktycznym dodatkiem — dzięki kilku poziomom można na niej zmieścić więcej produktów, równocześnie nie zajmując dużo miejsca na stole. Często posiada piętra o lustrzanej powierzchni, co dodaje jej dodatkowego uroku. Średnica produktu to kolejny istotny aspekt. Najlepiej postawić na naczynie mierzące 28-30 cm szerokości – tyle też posiadają najpopularniejsze tortownice.
Do wyboru są etażerki z gładkiej porcelany, rzeźbione, lub ręcznie malowane. Miłośnikom prostej elegancji przypadną do gustu delikatne etażerki z przezroczystego szkła, najlepiej odpornego na zarysowania. Stylowym dodatkiem będzie etażerka ze srebra. Nawet niedbale ułożone na niej owoce będę wyglądały jakby trafiły na stół z barokowych obrazów. Decydując się na taki zakup należy pamiętać o polerowaniu naczynia i czyszczeniu odpowiednim płynem do srebra.
Etażerka to również atrakcyjny dodatek na każde przyjęcie dla dzieci. Mając na uwadze ich bezpieczeństwo, można wyłożyć ulubione babeczki lub cukierki na etażerce wykonanej z lekkiego kolorowego plastiku.
Etażerki przy odrobinie inwencji, mogą też stać się dekoracją. Przez wielopoziomową formę etażerka kojarzy się ze świąteczną choinką. W czasie świąt można wyłożyć na nią kolorowe bombki i postawić pośrodku świątecznego stołu. Etażerki i patery to niezastąpione naczynia stołowe na mniejsze i większe przyjęcia.
Odkryj nasz szeroki asortyment etażerek i pater na WestwingNow i kup swój ulubiony model!