Etażerki i patery

33 Produkty
Sortuj według

Patery na tort na specjalne okazje

Przyjrzyjmy się mniej typowym modelom pater, które mogą się przydać podczas wystawnych uczt:

  • Patera obrotowa – zwykle wykonana z połączenia szkła i metalu, ale można też znaleźć modele o formie bardziej tradycyjnej. To wyjątkowo praktyczne rozwiązanie – strona, z której kroi się tort, staje się mobilna!
  • Patera na tort weselny – jest bardziej okazała i wielopoziomowa. Pozwala zmieścić najokazalszy tort. Jest też bogaciej zdobiona.
  • Patera na tort ze wstążką – część „talerzowa” jest grubsza, co pozwala opasać ją piękną wstążką. Dzięki temu jest jeszcze bardziej elegancka.

Aby patera zyskała dodatkowego uroku, warto dokupić do niej szklany klosz. To praktyczne akcesorium będzie chronić smakołyki przed wysychaniem i owadami. Klosz powinien być wykonany z dobrej jakości przezroczystego szkła odpornego na zarysowania lub z porcelany. Towarzystwem, w którym świetnie czuje się patera z kloszem, są ozdobne półmiski lub posrebrzana taca.

Patera na owoce

Ma rozmaite kształty i średnice. Oprócz tradycyjnych naczyń wspartych na smukłej nóżce spotyka się modele z dwoma uchwytami lub kabłąkiem. Wiele z nich ma kształt etażerek. Te piętrowe elegantki składają się z kilku płaskich talerzy o różnej wielkości, umieszczonych na metalowym trzonie. Tego rodzaju patera jest bardzo pojemna i szalenie efektowna. Można ją też potraktować, jako stroik okolicznościowy. Wystarczą ulubione kwiaty, aromatyzowana świeca i niebanalna dekoracja stołu gotowa!

Etażerka - jaką wybrać?

Etażerka to inaczej piętrowa patera. Jest nie tylko efektownym, ale też bardzo praktycznym dodatkiem — dzięki kilku poziomom można na niej zmieścić więcej produktów, równocześnie nie zajmując dużo miejsca na stole. Często posiada piętra o lustrzanej powierzchni, co dodaje jej dodatkowego uroku. Średnica produktu to kolejny istotny aspekt. Najlepiej postawić na naczynie mierzące 28-30 cm szerokości – tyle też posiadają najpopularniejsze tortownice.

Jaką wybrać?

Do wyboru są etażerki z gładkiej porcelany, rzeźbione, lub ręcznie malowane. Miłośnikom prostej elegancji przypadną do gustu delikatne etażerki z przezroczystego szkła, najlepiej odpornego na zarysowania. Stylowym dodatkiem będzie etażerka ze srebra. Nawet niedbale ułożone na niej owoce będę wyglądały jakby trafiły na stół z barokowych obrazów. Decydując się na taki zakup należy pamiętać o polerowaniu naczynia i czyszczeniu odpowiednim płynem do srebra.

Etażerka to również atrakcyjny dodatek na każde przyjęcie dla dzieci. Mając na uwadze ich bezpieczeństwo, można wyłożyć ulubione babeczki lub cukierki na etażerce wykonanej z lekkiego kolorowego plastiku.

Etażerki przy odrobinie inwencji, mogą też stać się dekoracją. Przez wielopoziomową formę etażerka kojarzy się ze świąteczną choinką. W czasie świąt można wyłożyć na nią kolorowe bombki i postawić pośrodku świątecznego stołu. Etażerki i patery to niezastąpione naczynia stołowe na mniejsze i większe przyjęcia.