Kosze na pieczywo

18 Produkty
Sortuj według

Jakie wybrać kosze na pieczywo?

Wiklinowy koszyk na pieczywo - wiklina to idealny surowiec do wyrobu różnego rodzaju pojemników przydatnych w gospodarstwie domowym. Ten naturalny materiał umożliwia swobodny przepływ powietrza, dzięki czemu do wiklinowego pojemnika możemy włożyć nawet świeżo przygotowany, gorący chleb. Lekkie i solidne koszyki z wikliny przez długi czas cieszyły się ogromną popularnością i były używane w każdej jadalni. Podanie chleba w ręcznie plecionym koszyczku stanowi wspaniałe nawiązanie do tradycji.

Kosze na pieczywo z bawełnianym wkładem jest idealną propozycją dla wszystkich osób ceniących praktyczne rozwiązania. Przede wszystkim łatwo utrzymać go w czystości - po skończonym śniadaniu tkaninę można bez problemu wytrzepać, a w razie potrzeby również wyprać w pralce. Wyjmowany wkład zapewnia też szerokie możliwości aranżacji. W zależności od okazji pozwala dopasować kolor koszyka na pieczywo do charakteru serwowanego posiłku.

Metalowe lub ceramiczne kosze na pieczywo doskonałym wyborem są produkty ze stali nierdzewnej. Są wytrzymałe i łatwe w utrzymaniu. W metalowej misie bez problemu można podać bardziej tłusty i brudzący rodzaj pieczywa ― na przykład tosty. Natomiast ceramika, ze względu na swoją porowatą strukturę dobrze chłonie i oddaje wilgoć, zapobiegając pleśnieniu pieczywa. Taki „koszyk” na pieczywo po dokupieniu pokrywki można łatwo przekształcić w praktyczny chlebak.

Jak cieszyć się chrupiącym i smacznym chlebem przez długi czas? Przede wszystkim trzeba zadbać o jego odpowiednie przechowywanie. Pieczywo leżące w foliowej torebce w otoczeniu porozrzucanych okruszków nie tylko nie prezentuje się estetycznie, ale też jest narażone na częsty kontakt z powietrzem. W takich warunkach chleb będzie szybko czerstwiał i pleśniał.

Chlebaki drewniane, ceramiczne i stalowe

W zależności od indywidualnych preferencji możemy zdecydować się na chlebak ze spuszczaną pokrywą (często przypominającą harmonijkę) lub taki przypominający zwykłe pudełko z pokrywką. Niezależnie od modelu chlebak powinien być wyposażony z tyłu w małe otwory, umożliwiające swobodną cyrkulację powietrza. Podczas poszukiwań warto również zwrócić uwagę na materiał, z którego jest wykonany. Do dyspozycji mamy najczęściej następujące warianty:

  • Chlebak drewniany - najbardziej popularny pojemnik na chleb. Umożliwia swobodną cyrkulację powietrza, pozwalając bochenkom swobodnie „oddychać”. Chlebak z drewna może jednak łatwo pochłaniać wilgoć, dlatego nie należy chować do niego gorącego pieczywa, które będzie szybko odparowywać wodę.
  • Chlebak ceramiczny - ceramika to idealny materiał do przechowywania żywności. Dzięki porowatemu materiałowi chlebaki ceramiczne sprawiają, że uwalniana przez pieczywo wilgoć jest stopniowo wchłaniania, a następnie, gdy w pojemniku robi się zbyt sucho, uwalniana z powrotem. Dotleniony chleb dłużej zachowuje świeżość i pozostaje chrupiący. Jednocześnie ścianki pojemnika zapewniają dobrą izolację, utrzymując wewnątrz stałą temperaturę.
  • Chlebak ze stali nierdzewnej - podobnie jak wszystkie wyroby z tego surowca jest trwały i łatwo się go czyści. Solidna obudowa i szczelne zamknięcie dobrze zabezpieczają chleb przed dostępem powietrza.

A może chlebak w stylu skandynawskim?

Styl skandynawski to połączenie minimalizmu i naturalnych materiałów, widoczne przede wszystkim w dodatkach i akcesoriach. Białe, emaliowane chlebaki z drewnianym uchwytem to model ze skandynawską nutą. Odpowiednio będzie się prezentował także w kolorze szarym oraz czarnym. Proste, drewniane pojemniki dodadzą kuchni przytulności. Dobrze wyglądają także w aranżacjach retro. Designerskie są chlebaki wykonane ze stali, a ponadto łatwo utrzymać je w czystości. Również często łączone są z drewnianymi elementami, takimi jak podstawki lub uchwyty.

WestwingNow poleca

Koszyk do wyrastania chleba to praktyczny dodatek, który wpływa na lepszą, jakość upieczonego pieczywa. Po wyrobieniu ciasta wystarczy włożyć je do środka i poczekać, aż wyrośnie. Dzięki temu chleb zyskuje odpowiednią strukturę, a po wyłożeniu na blachę ciasto nie rozlewa się, co jest dość częstym problemem, jeśli nie użyje się koszyka. Aby bochenek łatwiej wyjmowało się z pojemnika, warto użyć mąki do podsypania. Koszyk do wyrastania chleba można również wyłożyć lnianą ściereczką bądź pergaminem.

W naszym sklepie nie zabraknie wyboru akcesoriów poświęconych kuchni i jadalni przygotowaliśmy dla Ciebie profesjonalne kosze na pieczywo.