Szukaj
Westwing Logo
Bezpłatna przesyłka od 150

Kieliszki szyte na miarę wina

Kieliszki do wina, właściwie dobrane, pozwalają w pełni docenić walory trunku. Dla niektórych ceremonia picia wina to prawdziwy rytuał. Prawdziwi koneserzy wiedzą, że od sposobu podania wina często zależy jego smak oraz aromat. Oprócz odpowiedniej temperatury napoju duże znaczenie ma również to, w jakim kieliszku zostanie ono zaserwowane. Większość osób wie, że w innych kieliszkach serwuje się wino białe, a w innych czerwone, do innych rozlewamy szampana, a w jeszcze innych podaje się portugalskie porto. Tym, którzy nie są zorientowani, podpowiadamy jak wyglądają podstawowe kieliszki do win oraz doradzamy, o czym pamiętać kupując kieliszki do wina i jak dopasować je do podawanego napoju.


Kieliszki do czerwonego wina


Wybierając je należy zwrócić uwagę na kształt czaszy. Powinna być szeroka, dzięki czemu wino będzie na jak największej powierzchni stykało się z powietrzem. Uwalnianiu aromatu sprzyja też delikatne zakręcenie płynem, stąd powinno się go serwować w kieliszkach o długich nóżkach. Istnieje bardzo wiele rodzajów kieliszków do wina czerwonego, dopasowanych do wymagań poszczególnych szczepów. Szczególnie popularne jest rozróżnienie na kieliszki do wina typu bordeaux i burgund.

  • Kieliszki do win burgundzkich – mają lekko gruszkowatą czaszę – szeroką u dołu i nieco węższą u góry.
  • Kieliszki do bordeaux – mają dość wysoką, zwężającą się czaszę. Ich szyjka jest nieco węższa i wyższa niż w przypadku win burgundzkich.

Większość kieliszków do czerwonego wina wykonana jest z tradycyjnego szkła o cienkich, niebarwionych ściankach. Niektóre zrobione są ze szkła kryształowego.

Kryształowe kieliszki do wina

Uchodzą za elitę kieliszkowej rodziny. O ich urodzie decyduje delikatność i blask, idealna przezierność, wpadające w oko tęczowe refleksy migocące na szklanej powierzchni, gdy przechodzą przez nią promienie światła. Kunsztowne nacięcia dodają im majestatu, gładko wypolerowane ścianki – subtelności. Nie dość, że kryształowe kieliszki są piękne, nie dość, że wino znakomicie w nich wygląda oraz wybornie smakuje, kryształowe kieliszki także pięknie… brzmią! Wystarczy delikatnie uderzyć palcem w kryształową czarę, by kieliszek odezwał się niskim, dźwięcznym głosem.

Kryształ dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę trunku i ma czystą, przejrzystą barwę, która podkreśla kolor napoju. Kryształowe kieliszki do wina zrobione są ze szkła mniej twardego, co ułatwia cięcie surowca i pozwala nadać im bardziej dekoracyjną formę. Zdaniem ekspertów lepiej zrezygnować jednak z nadmiernie zdobionych. Fantazyjne ornamenty odwracają uwagę od samego trunku oraz uniemożliwiają właściwą ocenę jego koloru. Klasyczne kryształowe kieliszki do wina doskonale odnajdują się w towarzystwie porcelany i innych kryształowych akcesoriów.

Kieliszki do białego wina

Białe wino jest często niedoceniane, a tymczasem to idealny dodatek do dań z drobiu, ryb, makaronów i zimnych przekąsek. Sprawdza się jako aperitif oraz idealnie współgra z deserami. Z powodzeniem może być również podawane między posiłkami, jako doskonały odświeżający trunek. Ma delikatny aromat i jest mniej bogate w smaku niż wino czerwone, wobec tego nie potrzebuje tak intensywnego napowietrzenia. Kieliszki do białego wina są, zatem smuklejsze i mniejsze od pękatych kieliszków do czerwonego wina. Powinny mieć również nieco dłuższą nóżkę i mniejszą czaszę. Kształtem kieliszki do białego wina przypominają kwiat tulipana.

Kieliszki do porto

Porto to słodkie, czerwone wino portugalskie wytwarzane z winorośli uprawianych w dolinie rzeki Duero jest szlachetne, ciężkie i aromatyczne. Jak należy je serwować? Słodkie wina specjalne, takie jak porto i sherry, podaje się w kieliszkach przypominających te do czerwonego wina. Kieliszki do porto są jednak mniejsze – niższe i bardziej smukłe, dzięki czemu ich cena jest też niższa niż w przypadku kieliszków do wina. Porto ma bardzo ciężki, „skondensowany” smak i aromat, dlatego nie potrzebuje dużej powierzchni parowania. Czasze kieliszków są mniej pękate i mają około 75–100 ml pojemności. Dobre kieliszki do porto powinny być wykonane z cienkiego, przejrzystego szkła (zwykłego lub kryształowego). Ich ścianki nie mogą być zbyt grube, tak, aby można było przez nie poczuć temperaturę trunku. Powinno się też unikać kolorowego szkła i zdobień, które utrudniają dostrzeżenie barwy wina. Słodkie portugalskie wino podaje się nieschłodzone. Trzeba pamiętać, aby nie nalewać go więcej niż do połowy kieliszka! Najlepiej zapełnić go w jednej trzeciej – wówczas wino może optymalnie rozwinąć swój bukiet. Jest to szczególnie ważne w przypadku cennych win o bogatym aromacie – takich właśnie jak porto.

Prawidłowe podanie wina to jedna z pierwszych umiejętności, którą trzeba opanować, – dlatego swoją podróż do świata win warto rozpocząć właśnie od zakupu odpowiednich kieliszków do wina.

Kieliszki do wina

66 Produkty
Sortuj: Popularność
Filtr