Kieliszki do wina

69 Produkty
Sortuj według

Kryształowe kieliszki do wina

Uchodzą za elitę kieliszkowej rodziny. O ich urodzie decyduje delikatność i blask, idealna przezierność, wpadające w oko tęczowe refleksy migocące na szklanej powierzchni, gdy przechodzą przez nią promienie światła. Kunsztowne nacięcia dodają im majestatu, gładko wypolerowane ścianki – subtelności. Nie dość, że kryształowe kieliszki są piękne, nie dość, że wino znakomicie w nich wygląda oraz wybornie smakuje, kryształowe kieliszki także pięknie… brzmią! Wystarczy delikatnie uderzyć palcem w kryształową czarę, by kieliszek odezwał się niskim, dźwięcznym głosem.

Kryształ dłużej utrzymuje odpowiednią temperaturę trunku i ma czystą, przejrzystą barwę, która podkreśla kolor napoju. Kryształowe kieliszki do wina zrobione są ze szkła mniej twardego, co ułatwia cięcie surowca i pozwala nadać im bardziej dekoracyjną formę. Zdaniem ekspertów lepiej zrezygnować jednak z nadmiernie zdobionych. Fantazyjne ornamenty odwracają uwagę od samego trunku oraz uniemożliwiają właściwą ocenę jego koloru. Klasyczne kryształowe kieliszki do wina doskonale odnajdują się w towarzystwie porcelany i innych kryształowych akcesoriów.

Kieliszki do białego wina

Białe wino jest często niedoceniane, a tymczasem to idealny dodatek do dań z drobiu, ryb, makaronów i zimnych przekąsek. Sprawdza się jako aperitif oraz idealnie współgra z deserami. Z powodzeniem może być również podawane między posiłkami, jako doskonały odświeżający trunek. Ma delikatny aromat i jest mniej bogate w smaku niż wino czerwone, wobec tego nie potrzebuje tak intensywnego napowietrzenia. Kieliszki do białego wina są, zatem smuklejsze i mniejsze od pękatych kieliszków do czerwonego wina. Powinny mieć również nieco dłuższą nóżkę i mniejszą czaszę. Kształtem kieliszki do białego wina przypominają kwiat tulipana.

Kieliszki do porto

Porto to słodkie, czerwone wino portugalskie wytwarzane z winorośli uprawianych w dolinie rzeki Duero jest szlachetne, ciężkie i aromatyczne. Jak należy je serwować? Słodkie wina specjalne, takie jak porto i sherry, podaje się w kieliszkach przypominających te do czerwonego wina. Kieliszki do porto są jednak mniejsze – niższe i bardziej smukłe, dzięki czemu ich cena jest też niższa niż w przypadku kieliszków do wina. Porto ma bardzo ciężki, „skondensowany” smak i aromat, dlatego nie potrzebuje dużej powierzchni parowania. Czasze kieliszków są mniej pękate i mają około 75–100 ml pojemności. Dobre kieliszki do porto powinny być wykonane z cienkiego, przejrzystego szkła (zwykłego lub kryształowego). Ich ścianki nie mogą być zbyt grube, tak, aby można było przez nie poczuć temperaturę trunku. Powinno się też unikać kolorowego szkła i zdobień, które utrudniają dostrzeżenie barwy wina. Słodkie portugalskie wino podaje się nieschłodzone. Trzeba pamiętać, aby nie nalewać go więcej niż do połowy kieliszka! Najlepiej zapełnić go w jednej trzeciej – wówczas wino może optymalnie rozwinąć swój bukiet. Jest to szczególnie ważne w przypadku cennych win o bogatym aromacie – takich właśnie jak porto.

Prawidłowe podanie wina to jedna z pierwszych umiejętności, którą trzeba opanować, – dlatego swoją podróż do świata win warto rozpocząć właśnie od zakupu odpowiednich kieliszków do wina.