Kieliszki do szampana

53 Produkty
Sortuj według
Kieliszki do szampana to nieodłączny element zaopatrzenia każdego barku, ponieważ szampan to nieodłączny element świętowania wielu okoliczności. Nie sposób wyobrazić sobie bez niego urodzin, ślubów, bali maturalnych, a przede wszystkim sylwestra. Jego intensywny, cierpki aromat towarzyszy nam podczas najważniejszych chwil naszego życia. Trudno uwierzyć, że początkowo tak cenione współcześnie bąbelki były dla wytwórców wina ogromnym problemem. Słynny mnich benedyktyński Dom Pérignon, któremu przypisuje się odkrycie szampana, starał się znaleźć sposób na zapobiegnięcie ponownej fermentacji napoju, która przyczyniała się do ich powstawania. Dziś, podczas sylwestrowej nocy w deszczu konfetti szampanem delektują się miliony ludzi na całym świecie. W każdym domu, oprócz tradycyjnego zestawu do wina, powinien znaleźć się również zestaw eleganckich kieliszków przeznaczonych specjalnie do picia tego wspaniałego napoju. Kieliszki do szampana różnią się nieco od kieliszków do białego wina i czerwonego wina. Jak powinny wyglądać? Oto kilka wskazówek. Jakie kieliszki do szampana wybrać? Zgodnie z zaleceniami znawców tego szlachetnego trunku szampana powinno się pić w długich, wąskich kieliszkach o zwężonej górnej części czaszy. Taka konstrukcja pozwala wydobyć z napoju właściwy smak i zatrzymuje charakterystyczne bąbelki, dzięki czemu szampan dłużej musuje. Kieliszki typu flet (z rozszerzaną czaszą) nie spełnią dobrze swojej funkcji – podczas nalewania napój będzie się bardzo pienił, a po zaserwowaniu szybciej zwietrzeje. Najgorszym wyborem są pokazywane często na filmach niskie kieliszki o szerokiej czaszy. Duży otwór powoduje błyskawiczne ulatywanie bąbelków, pozbawiając szampana jego najcenniejszej właściwości. Takie kieliszki do szampana możemy zostawić jedynie na specjalne okazje, aby zbudować z nich efektowną piramidę. Kryształowe kieliszki do szampana Kieliszki kryształowe są przeznaczone niemal do każdego alkoholu. Najwytworniej prezentują się w nich oczywiście wina oraz szampan. Surowiec ten jest zdecydowanie bardziej miękki niż klasyczne szkło, dlatego zdobnicy z łatwością mogą opatrywać kieliszki kryształowe efektownymi szlifami. Miłośnicy szkła kryształowego cenią je nie tylko za niezwykłą dekoracyjność, ale również za wdzięczną umiejętność rozszczepiania światła. Kieliszki kryształowe potrafią stworzyć na białym obrusie prawdziwie magiczną feerię barw. Szampany uwielbiają natomiast wąskie, wysokie kieliszki kryształowe, nazywane fletami. Dzięki smukłemu kształtowi naczyń, trunek wolniej uwalnia bąbelki. Wódki oraz likiery również kochają kieliszki kryształowe. Savoir-vivre nakazuje napełnić je napełnić tak, aby do brzegu kieliszka pozostało 3-4 milimetry. Zaopatrując barek w zestaw kieliszków, nie wolno pominąć kupna eleganckiej karafki. Kilka różnych kompletów przeznaczonych do serwowania rozmaitych alkoholi to niezbędny dodatek do każdego domu. Kieliszki do szampana: jak serwować szampana? Optymalna temperatura do serwowania szampana to około 6-9°C. Żeby był dobrze schłodzony, najlepiej wstawić go do lodówki już na kilka godzin wcześniej. Butelkę należy otwierać bardzo ostrożnie, żeby nie zniszczyć smaku napoju. Po usunięciu złotka owijamy szyjkę butelki ręcznikiem. Przytrzymując szyjkę i korek, drugą ręką należy chwycić dolną część butelki. Trzymając butelkę pod kątem 45 stopni, delikatnie ją obracamy, czekając aż korek lekko się wysunie. Podczas nalewania kieliszek należy zdecydowanie przechylić i powoli napełniać go tak, aby napój się nie pienił. Zimny napój nie może się za szybko ogrzać, dlatego kieliszki trzeba zawsze trzymać za nóżkę, starając się nie dotykać czaszy. Na koniec pamiętajmy, że delektowania się szampanem nie musimy wcale ograniczać jedynie do wielkich okazji. Butelka tego musującego trunku może uświetnić również cotygodniowe wieczorne spotkanie z przyjaciółmi. Jak mawiała Marlena Dietrich:„Szampan sprawia, że każdy dzień wydaje się niedzielą”. Jak myć kieliszki do szampana? Po każdym przyjęciu przychodzi czas na zmywanie. Mycie długich i wąskich kieliszków do szampana może wydawać się nieco żmudnym zajęciem, ale warto poświęcić na to nieco czasu, aby nasza zastawa zawsze prezentowała się nienagannie. Oto kilka porad, jak myć kieliszki do szampana: 1. Kieliszki do szampana powinno się myć ręcznie. Ze względu na specyficzny kształt bardzo trudno jest dobrze wyczyścić je w zmywarce. 2. Kieliszki do szampana lub do wina najlepiej myć stosując delikatne, bezzapachowe płyny do naczyń. Niektórzy eksperci odradzają stosowanie detergentów w ogóle, gdyż na ściankach zawsze może pozostać nieco osadu, wpływającego na smak napoju. W przypadku szampana substancje chemiczne mogą też utrudniać powstawanie bąbelków. 3. Nie należy pozostawiać nieumytych kieliszków na następny dzień. Odrobina pozostałego wina wyparuje tworząc trudniejszy do usunięcia osad. Kieliszki kryształowe bardzo łatwo wchłaniają też zapachy. 4. Podczas mycia należy zwrócić szczególną uwagę na brzegi kieliszków. Bardzo często na czaszy pozostają nieestetyczne ślady szminki lub odciski palców. 5. Po właściwym myciu warto przepłukać kieliszki jeszcze raz w zimnej wodzie i odstawić do góry dnem do wysuszenia. Dzięki temu na powierzchni szkła nie powstaną zacieki. 6. Kiedy kieliszki do szampana już wyschną, przystępujemy do polerowania, do tego celu najlepiej nadaje się bawełniana szmatka.