Talerze: zielony

31 Produkty
Sortuj według

Zielone talerze — z czego mogą być wykonane?

  • Zielony talerz ceramiczny — porcelana jest jednym z najbardziej ponadczasowych rozwiązań dla kuchni. Talerze z niej wykonane będą służyć domownikom przez długie lata. Zielony talerz z porcelany bez problemów można myć w zmywarce, używać go do podgrzewania dań w kuchence mikrofalowej. Talerze porcelanowe można ustawiać jeden na drugim — nie grożą im z tego powodu jakiekolwiek uszkodzenia lub wgniecenia.
  • Metalowy zielony talerz — jest to ciekawe rozwiązanie dla miłośników stylu retro. Emaliowane naczynia przeżywają obecnie swój renesans. Są one uniwersalne i odporne na działanie wysokich temperatur. Emaliowane talerze przydadzą się zwłaszcza podczas wyjazdów lub pikników. Należy jedynie uważać, aby ich powierzchnia się nie zarysowała.
  • Zielony talerz z plastiku — ich największą zaletą jest lekkość i odporność na uszkodzenia. To dlatego plastikowe talerze tak chętnie wybierają rodzicie małych dzieci. Plastikowe talerze często produkowane są w mniej standardowych kształtach, co w połączeniu z żywym zielonym kolorem może dodatkowo zachęcić najmłodsze pociechy do jedzenia.

Kolorowa kuchnia w różnych odsłonach, czyli zielone talerze jako oryginalna dekoracja

Zielony talerz w kuchni industrialnej — porcelanowy zielony talerz w odcieniu butelkowym może posłużyć jako patera do sałatek lub ciast, jak również ozdobny dodatek, który można postawić pionowo, tak aby opierał się o ścianę. Należy uważać, żeby umieścić go w bezpiecznym miejscu.

Zielony talerz w kuchni boho — szmaragdowozielony głęboki talerz wykonany z ceramiki będzie się dobrze prezentował w artystycznej kuchni w stylu boho. Efektownym dodatkiem będzie również zielony talerz ozdobiony orientalnymi złoceniami lub ręcznie malowany, ozdobiony motywami roślinnymi.

Zielony talerz w kuchni prowansalskiej — ceramiczny oliwkowozielony talerz na owoce sezonowe lub świeżo zerwane zioła można ustawić w kącie kuchni na drewnianym blacie. Całości dopełni postawiony obok wazon pełen polnych kwiatów lub suszonej lawendy.

Zielony talerz w kuchni skandynawskiej — duży, emaliowany głęboki talerz ze środkiem w kolorze białym i zewnętrznej części w kolorze bladej, przybrudzonej zieleni będzie się idealnie prezentował pośrodku dużego dębowego stołu. Najlepiej włożyć do niego ulubione sezonowe owoce, orzechy lub domowe herbatniki.

Zielone talerze na każdy posiłek

Bez talerza nie ma posiłku. Podczas gdy kubki i miseczki są używane tylko do niektórych potraw, talerze to niezbędnik od śniadania do kolacji. Oto przegląd wszystkich talerzy, które powinieneś mieć w swojej szafce:

  • Zacznijmy od talerza dużego. To jest bardziej ozdobny talerz. Jest dość płaski, ma dużą średnicę i służy jako podstawa do pozostałych naczyń
  • Talerz obiadowy jest płaski, większy niż talerz zupy i mniejszy niż talerz do makaronu. Na tym talerzu stawiamy talerz do zupy. Talerz z zieloną obwódką można dobrze wyglądać z miętowo-zielonym talerzem do zupy.
  • Talerz do pizzy jest większy niż talerz obiadowy i często jest nieco bardziej rustykalny. Tutaj wygląd może być nieco bardziej zaakcentowany, dzięki czemu będzie można zobaczyć coraz więcej wzorów z każdym kawałkiem pizzy.
  • Nie, talerz makaronu nie jest talerzem do zupy, nawet jeśli jest to talerz głęboki. Talerz do makaronu jest większy i głębszy niż talerz zupy i zwykle ma szerszą średnicę oraz krawędź.
  • Jeśli lubisz jeść ryby, nie powinieneś przegapić talerza do ryb. Taki talerz jest zwykle owalny, dzięki czemu cała ryba bez problemu się na nim mieści.
  • Talerz na ciasto lub talerz śniadaniowy jest mniejszy niż talerz obiadowy. Taki talerz powinien koniecznie pasować do odpowiednich kubków. Talerz na ciasto może być również użyty jako talerz deserowy.

W WestwingNow znajdziesz szeroki wybór zielonych talerzy w różnych formach i kształtach!