Talerze: czerwony

5 Produkty
Sortuj według

Czerwone talerze jedyne w swoim rodzaju

Czerwone talerze to nietuzinkowe akcesoria kuchenne, które pobudzają apetyt i dodają aranżacji mnóstwo energii, ponieważ w aranżacji kuchni i jadalni liczą się wszystkie detale – od mebli po drobne akcesoria, takie jak naczynia czy serwetki. Wyraziste, soczyście kolorowe drobiazgi mają wielką moc ożywiania wystroju oraz dodawania mu energii. Najlepszym tego przykładem są czerwone talerze. Psychologowie potwierdzają, że czerwień zwiększa apetyt, dlatego komplety naczyń w tej barwie doskonale sprawdzają się jako prezenty dla niejadków. Dostępne są czerwone talerze wykonane z różnych materiałów. Niepodzielnie królują ceramika, porcelana i kamionka, choć coraz większą popularność zyskują naczynia z nietłukących się tworzyw sztucznych.

Czerwone talerze idealne dla niejadków

Każda barwa ma inny wpływ na psychikę człowieka. Kolor czerwony stymuluje do działania, dodaje energii i… zwiększa apetyt. Liczne badania potwierdzają, że komplet czerwonych talerzy bądź serwis w kuchni nie pozostają bez wpływu na nakładane i spożywane porcje. Dlatego też czerwone talerze to doskonały wybór dla niejadków. Jeśli jednak restrykcyjnie dba się o linię, lepiej zrezygnować z tego koloru albo używać tylko mniejszych naczyń. To prosty trik na „oszukanie” mózgu – ta sama porcja nałożona na mały talerz wydaje się o wiele większa niż na dużym modelu. Z kolei barwa niebieska to sposób na powstrzymanie apetytu. Powód? Kojarzy się z… zepsutą żywnością, co podświadomie zniechęca do dłuższego biesiadowania. To niestety nie najlepsza wiadomość dla smakoszy, a zarazem miłośników stylu marynistycznego, w którym niebieski jest jedną z podstawowych barw.

Rodzaje czerwonych talerzy

Współczesne talerze wykonane są najczęściej z ceramiki (porcelany lub fajansu), a także metalu i szkła. Coraz częściej produkowane są także z tworzyw sztucznych – i to nie tylko w wersji jednorazowej. Talerze mogą przybierać różne kształty – od prostych form geometrycznych aż po najbardziej fantazyjne – na przykład talerze w kształcie owoców czy kwiatów.

Talerze różnią się wielkością, głębokością, średnicą. Ale przede wszystkim każdy z nich pełni inną funkcję. Można wyróżnić zatem te największe – czyli obiadowe, nieco mniejsze – zakąskowe i najmniejsze, czyli deserowe. Jednak w błędzie jest ten, kto sądzi, że ta klasyfikacja wyczerpuje listę rodzajów talerzy. Można wymienić jeszcze talerze głębokie, talerzyki do kompotu oraz wiele innych.

Jak wybrać idealne talerze?

Materiał, z którego wykonane są talerze deserowe, miseczki i kubki, jak również kolor i wzornictwo zastawy stołowej zależy od stylu, w jakim urządzona jest jadalnia. Jeśli chcemy, by naczynia były uniwersalne i ponadczasowo piękne, warto zainwestować w klasyczny zestaw w kolorze białym lub écru.

Taka zastawa pasuje do każdego wnętrza. Ci, którzy stawiają na nowoczesność, powinni pomyśleć o mniej tradycyjnych kształtach lub nieco bardziej ekstrawaganckich wzorach – na przykład deseniach geometrycznych lub zwierzęcych printach. Taki czerwony talerz obiadowy umili posiłek każdego dnia.

Do wnętrz klasycznych pasują zastawy zdobione motywem kwiatowym bądź ze złoconym brzegiem. Planując zakup zastawy stołowej, należy także przemyśleć jego wielkość. Standardem są zestawy na sześć i dwanaście osób. Warto zainwestować w większy zestaw, który przyda się, jeśli pojawią się niespodziewani goście lub zdarzy się niechcący stłuc talerz.

Od ceramiki do tworzyw sztucznych - czerwone talerze z różnych tworzyw Energetyczne, soczyście kolorowe czerwone talerze to wspaniałe akcesoria kuchenne, które błyskawicznie ożywiają aranżację, dodając jej energii. Z jakich materiałów powstają talerze?

  • Ceramika – materiał, z którego od zamierzchłych czasów produkuje się różnorodne naczynia: talerze, miski, kubki i patery. Jej najszlachetniejszą odmianą jest cienka i elegancka porcelana. Bardziej masywne są zaś modele z kamionki.
  • Tworzywa sztuczne – zestaw efektownych naczyń z tworzyw sztucznych to prosty sposób na dodanie charakteru nowoczesnej jadalni. Co więcej, zyskuje się gwarancję, że nigdy się nie stłuką!
  • Szkło – kolekcja szklanych, transparentnych naczyń zadowoli fanów czerwieni, ale w bardziej stonowanej, zgaszonej wersji. Alternatywę dla tradycyjnego szkła stanowi nowoczesne akrylowe, które jest odporne na uszkodzenia.

Czerwone talerze a styl aranżacji

Akcesoria kuchenne takie jak talerze w kolorze czerwonym powinny tworzyć spójną, harmonijną całość z resztą wyposażenia. W jakich stylach aranżacyjnych najlepiej się odnajdują?

  • Styl nowoczesny – efektowny styl modern to idealne miejsce na wyraziste kuchenne dodatki. Talerze w kolorze czerwonym błyskawicznie dodadzą aranżacji rumieńców.
  • Styl glamour – warto postawić na elegancję w lekko ekstrawaganckiej formie. Czerwone talerze wchodzą w wyraziste, kontrastowe duety z czernią, bielą czy szarością. Można w ten sposób uzyskać wystrój inspirowany talią kart czy bajeczną Krainą Czarów, do której trafiła książkowa Alicja.
  • Styl orientalny – czerwień jest barwą bardzo popularną w krajach azjatyckich. Dlatego czerwone talerze doskonale prezentują się w wystroju inspirowanym Indiami, Chinami czy Japonią.