Sztućce: nierdzewna

79 Produkty
Sortuj według

Noże ze stali damasceńskiej - legendarna jakość

Skoro o dobrych sztućcach mowa, nieodzownym narzędziem każdego pasjonata gotowania jest ostry nóż. Sprawne cięcie zapewnią słynące z niezawodności noże ze stali damasceńskiej.

Nazwa stali damasceńskiej pochodzi prawdopodobnie od Damaszku w Syrii. W średniowieczu miasto to słynęło z doskonałych stalowych mieczy i szabli. Opowieści o niesamowicie skutecznej broni dotarły do Europy w XI wieku razem z rycerzami powracającymi z wypraw krzyżowych. Nigdy nie udało się odkryć sekretu wytwarzania tego rodzaju stali. Sam proces był przez stulecia utrzymywany w tajemnicy – w XVII wieku produkcja zupełnie zanikła. Przez kolejne stulecia bezskutecznie próbowano skopiować legendarną jakość damasceńskich ostrzy.

Noże ze stali damasceńskiej – piękne i wytrzymałe

Ostrze wykonane ze stali damasceńskiej jest pokryte charakterystycznym wzorem, tworzonym przez jaśniejsze i ciemniejsze fale. Finezyjny deseń skrywa niedoścignione właściwości, których nie udało się w pełni odtworzyć nawet w XXI wieku. Wyjątkową twardość przypisuje się bardzo wytrzymałym nanorurkom. Zaawansowane badania nie ujawniły jednak dokładnej techniki wytwarzania stali damasceńskiej. Postrach rycerzy i zagadka spędzająca naukowcom sen z oczu pozostają tajemnicą i niedoścignionym wzorem. Udało się natomiast opracować stal, która pod względem jakości nie ustępuje legendarnemu pierwowzorowi.

Od broni białej po akcesoria myśliwskie

Stal damasceńska nazywana była też bułatem – od perskiego słowa „pulad” oznaczającego stal. Bułat to także nazwa wykonanej z tego materiału broni – charakterystycznie zakrzywionej szabli. Ze względu na wysoką jakość i walory estetyczne upodobała ją sobie polska szlachta. Broń ze stali damasceńskiej można obecnie podziwiać w wielu rodzimych muzeach, a repliki - w stylizowanych wnętrzach. Praktyczne zastosowanie zachowała w dziedzinie spokrewnionej z rycerstwem – wytwarza się z niej noże myśliwskie najwyższej klasy.

Wybierane przez profesjonalnych kucharzy

Każdy nóż produkowany jest z wielu warstw wysoko- i niskowęglowej stali w specjalnym procesie naprzemiennego kucia i rolowania. Jako produkty najwyższej klasy noże ze stali damasceńskiej są droższe niż ceramiczne czy wykonane ze stali hartowanej. Cena przekłada się jednak na jakość. Takie noże są też łatwe w pielęgnacji. Wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, a w razie potrzeby przetrzeć miękką stroną zmywaka. Trzeba pamiętać, aby po umyciu zawsze wytrzeć nóż do sucha! Nie należy go nigdy myć w zmywarce. Od czasu do czasu nóż należy naostrzyć. Ze względu na dużą twardość materiału, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości ostrzałkę. Do ostrzenia noży ze stali damasceńskiej dobrze nadają się ostrzałki elektryczne.

Noże kuchenne ze stali damasceńskiej są najchętniej stosowane przez wykwalifikowanych szefów kuchni. W domach mamy znacznie tańsze ale wysokiej jakości noże i inne sztućce ze stali nierdzewnej – są idealne w codziennym użytkowaniu.