Sztućce: nierdzewna

67 Produkty
Sortuj: Popularność
Filtr
Stal nierdzewna

Ostre jak brzytwa – sztućce ze stali nierdzewnej

Sztućce ze stali nierdzewnej na pewno znajdują się dziś w każdym domu. Nic dziwnego, stal nierdzewna wygląda elegancko, jest trwała, odporna na różnice temperatur. Sztućce mają dziś piękne, wysmukłe kształty i oryginalne zdobienia – prezentują się bardzo efektownie i są używane nie tylko na co dzień, ale i na większe okazje. Stal nierdzewna, to najpopularniejszy materiał do wytwarzania sztućców. Stanowi mieszankę stopu żelaza, węgla i chromu z dodatkiem niklu. Od proporcji metali w stopie zależy w dużej mierze jakość i odporność stali, a co za tym idzie – sztućców i innych produktów stalowych. Najczęściej spotyka się stal oznaczaną symbolem 18/10 (18 oznacza 18-procentową zawartość chromu, a 10 to maksymalna procentowa zawartość niklu). Osoby uczulone na nikiel powinny szukać sztućców ze stali nierdzewnej o symbolu 18/0 lub 13/0, która nie zawiera tego pierwiastka. Jednak nikiel wpływa na dużą odporność i wytrzymałość sztućców, dlatego modele bez jego zawartości będą mniej trwałe.

Jak dbać o sztućce ze stali nierdzewnej?

Sztućce z nierdzewnej stali szlachetnej mają wielką zaletę dla osób zapracowanych - można myć je w zmywarce, trzeba jednak używać delikatnych płynów, ponieważ proszki i inne silne detergenty potrafią zarysować te produkty i pozbawić je blasku. Warto wiedzieć, że stal nierdzewna może… zardzewieć. Na szczęście jest to rdza powierzchowna, nie wnika w materiał, można ją zmyć. Radzimy jednak nie przetrzymywać długo sztućców w bardzo słonym albo bardzo kwaśnym środowisku.


Przed pierwszym użyciem sztućce ze stali nierdzewnej należy umyć ręcznie i wypolerować miękką ściereczką. Raz w roku warto je wyczyścić specjalnym środkiem do konserwacji tego materiału.

Wybierane przez profesjonalnych kucharzy

Każdy nóż produkowany jest z wielu warstw wysoko- i niskowęglowej stali w specjalnym procesie naprzemiennego kucia i rolowania. Jako produkty najwyższej klasy noże ze stali damasceńskiej są droższe niż ceramiczne czy wykonane ze stali hartowanej. Cena przekłada się jednak na jakość. Takie noże są też łatwe w pielęgnacji. Wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, a w razie potrzeby przetrzeć miękką stroną zmywaka. Trzeba pamiętać, aby po umyciu zawsze wytrzeć nóż do sucha! Nie należy go nigdy myć w zmywarce. Od czasu do czasu nóż należy naostrzyć. Ze względu na dużą twardość materiału, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości ostrzałkę. Do ostrzenia noży ze stali damasceńskiej dobrze nadają się ostrzałki elektryczne.

Noże kuchenne ze stali damasceńskiej są najchętniej stosowane przez wykwalifikowanych szefów kuchni. W domach mamy znacznie tańsze ale wysokiej jakości noże i inne sztućce ze stali nierdzewnej – są idealne w codziennym użytkowaniu.