Szukaj
Westwing Logo
Bezpłatna przesyłka od 150

Ostre jak brzytwa – sztućce ze stali nierdzewnej


Sztućce ze stali nierdzewnej na pewno znajdują się dziś w każdym domu. Nic dziwnego, stal nierdzewna wygląda elegancko, jest trwała, odporna na różnice temperatur. Sztućce mają dziś piękne, wysmukłe kształty i oryginalne zdobienia – prezentują się bardzo efektownie i są używane nie tylko na co dzień, ale i na większe okazje. Stal nierdzewna, to najpopularniejszy materiał do wytwarzania sztućców. Stanowi mieszankę stopu żelaza, węgla i chromu z dodatkiem niklu. Od proporcji metali w stopie zależy w dużej mierze jakość i odporność stali, a co za tym idzie – sztućców i innych produktów stalowych. Najczęściej spotyka się stal oznaczaną symbolem 18/10 (18 oznacza 18-procentową zawartość chromu, a 10 to maksymalna procentowa zawartość niklu). Osoby uczulone na nikiel powinny szukać sztućców ze stali nierdzewnej o symbolu 18/0 lub 13/0, która nie zawiera tego pierwiastka. Jednak nikiel wpływa na dużą odporność i wytrzymałość sztućców, dlatego modele bez jego zawartości będą mniej trwałe.



Jak dbać o sztućce ze stali nierdzewnej?


Sztućce z nierdzewnej stali szlachetnej mają wielką zaletę dla osób zapracowanych - można myć je w zmywarce, trzeba jednak używać delikatnych płynów, ponieważ proszki i inne silne detergenty potrafią zarysować te produkty i pozbawić je blasku. Warto wiedzieć, że stal nierdzewna może… zardzewieć. Na szczęście jest to rdza powierzchowna, nie wnika w materiał, można ją zmyć. Radzimy jednak nie przetrzymywać długo sztućców w bardzo słonym albo bardzo kwaśnym środowisku.


Przed pierwszym użyciem sztućce ze stali nierdzewnej należy umyć ręcznie i wypolerować miękką ściereczką. Raz w roku warto je wyczyścić specjalnym środkiem do konserwacji tego materiału.

Noże ze stali damasceńskiej - legendarna jakość

Skoro o dobrych sztućcach mowa, nieodzownym narzędziem każdego pasjonata gotowania jest ostry nóż. Sprawne cięcie zapewnią słynące z niezawodności noże ze stali damasceńskiej.

Nazwa stali damasceńskiej pochodzi prawdopodobnie od Damaszku w Syrii. W średniowieczu miasto to słynęło z doskonałych stalowych mieczy i szabli. Opowieści o niesamowicie skutecznej broni dotarły do Europy w XI wieku razem z rycerzami powracającymi z wypraw krzyżowych. Nigdy nie udało się odkryć sekretu wytwarzania tego rodzaju stali. Sam proces był przez stulecia utrzymywany w tajemnicy – w XVII wieku produkcja zupełnie zanikła. Przez kolejne stulecia bezskutecznie próbowano skopiować legendarną jakość damasceńskich ostrzy.

Noże ze stali damasceńskiej – piękne i wytrzymałe

Ostrze wykonane ze stali damasceńskiej jest pokryte charakterystycznym wzorem, tworzonym przez jaśniejsze i ciemniejsze fale. Finezyjny deseń skrywa niedoścignione właściwości, których nie udało się w pełni odtworzyć nawet w XXI wieku. Wyjątkową twardość przypisuje się bardzo wytrzymałym nanorurkom. Zaawansowane badania nie ujawniły jednak dokładnej techniki wytwarzania stali damasceńskiej. Postrach rycerzy i zagadka spędzająca naukowcom sen z oczu pozostają tajemnicą i niedoścignionym wzorem. Udało się natomiast opracować stal, która pod względem jakości nie ustępuje legendarnemu pierwowzorowi.

Od broni białej po akcesoria myśliwskie

Stal damasceńska nazywana była też bułatem – od perskiego słowa „pulad” oznaczającego stal. Bułat to także nazwa wykonanej z tego materiału broni – charakterystycznie zakrzywionej szabli. Ze względu na wysoką jakość i walory estetyczne upodobała ją sobie polska szlachta. Broń ze stali damasceńskiej można obecnie podziwiać w wielu rodzimych muzeach, a repliki - w stylizowanych wnętrzach. Praktyczne zastosowanie zachowała w dziedzinie spokrewnionej z rycerstwem – wytwarza się z niej noże myśliwskie najwyższej klasy.

Wybierane przez profesjonalnych kucharzy

Każdy nóż produkowany jest z wielu warstw wysoko- i niskowęglowej stali w specjalnym procesie naprzemiennego kucia i rolowania. Jako produkty najwyższej klasy noże ze stali damasceńskiej są droższe niż ceramiczne czy wykonane ze stali hartowanej. Cena przekłada się jednak na jakość. Takie noże są też łatwe w pielęgnacji. Wystarczy je opłukać pod bieżącą wodą, a w razie potrzeby przetrzeć miękką stroną zmywaka. Trzeba pamiętać, aby po umyciu zawsze wytrzeć nóż do sucha! Nie należy go nigdy myć w zmywarce. Od czasu do czasu nóż należy naostrzyć. Ze względu na dużą twardość materiału, warto zaopatrzyć się w dobrej jakości ostrzałkę. Do ostrzenia noży ze stali damasceńskiej dobrze nadają się ostrzałki elektryczne.

Noże kuchenne ze stali damasceńskiej są najchętniej stosowane przez wykwalifikowanych szefów kuchni. W domach mamy znacznie tańsze ale wysokiej jakości noże i inne sztućce ze stali nierdzewnej – są idealne w codziennym użytkowaniu.

Sztućce: nierdzewna

45 Produkty
Sortuj: Popularność
Filtr
Stal nierdzewna