Sztućce: drewno

3 Produkty
Sortuj według

Drewniane sztućce pasują do wielu kuchni

Chodzi nie o tylko o różnorodne naczynia, lecz także sztućce i kuchenne pomocniki. Drewniane sztućce mają zagorzałe grono zwolenników. Są lekkie, bardzo użyteczne oraz wykonane z naturalnego, ekologicznego surowca. Dodatkowo wprowadzają do aranżacji kuchni i jadalni nutkę przytulności. Drewniane sztućce łatwo utrzymać w czystości, nie zarysują też patelni z gładką nieprzywieralną powłoką. W zestawie sztućców nie powinno zabraknąć dużych łyżek, widelców, szpatułek czy łopatek. Najlepiej kupić gotowy komplet, co stanowi gwarancję aranżacyjnej harmonii.

Jakie są zalety drewnianych sztućców?

Nowoczesne naczynia z powłokami typu teflon oraz ceramicznymi są podatne na zarysowania, a wtedy tracą swoje walory i mogą być nawet szkodliwe dla zdrowia. Drewniane sztućce świetnie się sprawdzają w takiej sytuacji, ponieważ nie rysują delikatnych powierzchni. Mają też inne ważne zalety:

  • Ekologiczność – powstają z naturalnego surowca, są przez to bezpieczne dla zdrowia, a także nie wpływają na smak potraw.
  • Bezpieczeństwo – nie nagrzewają się tak jak metalowe, dlatego nie ma ryzyka poparzenia.
  • Wytrzymałość – są odporne na uderzenia i zarysowania. Warto wybierać modele odpowiednio zabezpieczone przed wilgocią i delikatnie lakierowane bądź o specjalnie spreparowanej powierzchni. Takie o wiele łatwiej czyścić!
  • Dobry wybór dla dzieci – pierwsze przygody w kuchni będą bezpieczniejsze i wygodniejsze, jeśli dla najmłodszych przygotuje się specjalny komplet drewnianych sztućców.

Niezbędnik kucharza

Drewniane sztućce najlepiej nabywać w zestawie. To rozwiązanie bardziej ekonomiczne, bo zwykle kupując każdy model pojedynczo, trzeba na to przeznaczyć większy budżet. Ponadto łatwiej o spójność stylistyczną. W zestawie drewnianych sztućców nie powinno zabraknąć takich akcesoriów, jak:

  • Widelec – doskonały do mieszania i serwowania dań.
  • Łyżka – świetna do potraw, które podczas przygotowywania wymagają ciągłego mieszania. Pomaga w wyrabianiu ciasta. Łyżka z dziurką pozwala się pozbyć zbędnych pęcherzyków powietrza.
  • Szpatułka – dzięki niej kotlety czy smażone warzywa na pewno się nie przypalą. Szpatułka w formie płaskiej, podłużnej łopatki idealnie sprawdza się podczas smażenia naleśników i pancakesów.
  • Sztućce do sałaty – mieszanie sałat w dużej misie będzie o wiele łatwiejsze i wygodniejsze ze specjalną parą sztućców do tego przeznaczoną. Przydają się również podczas nakładania sałaty na talerze.
  • Łyżka do nabierania miodu – dzięki niej można zapomnieć o rozlewaniu miodu czy pobrudzeniu się nim!

Drewniana łyżka do każdej kuchni

Drewniane łyżki to często przedmioty wykonywane ręczne, dlatego do ich produkcji używa się miękkich gatunków drewna — na przykład lipowego, brzozowego lub sosnowego. Na masową skalę produkowane są też łyżki z bardziej egzotycznych materiałów, takich jak bambus lub palisander. Wszystkie wyroby charakteryzują się dużą trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Odpowiednio zakonserwowane będą służyć przez wiele lat. Ze względu na naturalny kolor i widoczne usłojenie można wykorzystać je również w celach dekoracyjnych. Drewniane dodatki sprawiają, że wnętrze staje się bardziej przytulne i zyskuje nieco tajemniczy klimat.

Zalety drewnianej łyżki

Ze względu na rosnąca popularność naczyń zabezpieczonych teflonową powłoką niezwykle przydatne okazują się sztućce przystosowane do używania na delikatnej powierzchni. Do takich należą właśnie drewniane łyżki i łopatki, idealnie nadające się do przygotowywania potraw w teflonowych garnkach i patelniach. Są lekkie i nie nagrzewają się tak jak ich metalowe odpowiedniki.

Drewniane sztućce a styl aranżacji

Sztućce wykonuje się z różnych gatunków drewna. Każdy z nich ma inne walory dekoracyjne, dlatego warto wiedzieć, jak je wybierać, by pasowały do stylu aranżacji.

  • Styl skandynawski – najlepsze będą sztućce z jasnego drewna krajowego albo z bambusa. Te ostatnie są lekkie i poręczne, a przy tym wyróżniają się dużą odpornością na wilgoć.
  • Styl rustykalny – warto wybierać drewniane sztućce z wyraźnym rysunkiem słojów. O wiele lepiej prezentują się modele z nieco ciemniejszego drewna.
  • Styl kolonialny – kuchnia skąpana w czekoladowych brązach to idealne miejsce dla drewnianych sztućców wykonanych z gatunków egzotycznych, takich jak palisander. Będą przy okazji praktyczną dekoracją – efektowną oraz wyjątkowo odporną na wilgoć.
  • Praktyczne i dekoracyjne – drewniane sztućce świetnie łączą obie te funkcje. Stanowią świetny wybór zarówno dla miłośników klasyki, jak i nowoczesności w ekologicznym wydaniu.

Choć praktyczne i poręczne, drewniane sztućce szybko się brudzą. Nowe powinny być więc dobrze zaimpregnowane. Aby nie odbarwiały się tak łatwo, ich powierzchnię należy przetrzeć kilkakrotnie ręcznikiem kuchennym nasączonym oliwą i pozostawić do wyschnięcia. Przed użyciem warto zanurzyć w zimnej wodzie. Od czasu do czasu można też przemyć je w roztworze z dodatkiem sody oczyszczonej.

Drewniane sztućce są doskonałym rozwiązaniem dla wszystkich osób ceniących ekologiczne produkty wykonane z dobrej jakości materiałów, więc warto znaleźć dla nich miejsce w kuchennej szufladzie!