Srebrne sztućce były dawniej używane tylko w najbogatszych domach. Ceniono je, ponieważ nie tylko pięknie wyglądały, ale nie zmieniały smaku spożywanych potraw. Dziś srebrne łyżki, noże i widelce trafiają na stoły podczas świąt i wyjątkowych okazji.
Błyszczące delikatnym blaskiem srebrne sztućce będą wspaniałą ozdobą uroczystej kolacji lub obiadu. Podpowiadamy, jak je przechowywać i jak o nie dbać, by zachwycały nie tylko nas, ale także przyszłe pokolenia.
Słowo „sztućce” pochodzi od włoskiego „stuccio” – wyrażenia oznaczającego zestaw narzędzi do przygotowywania i podawania posiłków. W Polsce określenie to bardzo długo stosowano jako nazwę kompletu noży myśliwskich. Historia sztućców w ich współczesnym znaczeniu jest bardzo krótka, sięga zaledwie XVIII wieku.
Sztućce największą popularność zyskały w wieku XVIII, kiedy to stały się niezbędnym elementem wyposażenia zamożnego domu. Od połowy tego stulecia zaczęto również produkować komplety sztućców – w 1760 roku została założona w Warszawie firma Gerlach, która do dziś pozostaje jednym z najbardziej znanych producentów zastawy stołowej w Polsce.
W XIX wieku Europa oszalała na punkcie sztućców – komplety zostały rozbudowane do granic absurdów, składały się z dziesiątek różnych rodzajów łyżek, łyżeczek, noży, nożyków, widelców i widelczyków. Nieznajomość tego bogatego asortymentu świadczyła o złych manierach i groziła ośmieszeniem – wystarczy przypomnieć sobie scenę z filmu „Titanic”, w której Jack bierze udział w eleganckiej kolacji wśród pasażerów pierwszej klasy. Na szczęście sztućcowe szaleństwo dobiegło końca w XX wieku i dziś bardziej swobodnie podchodzi się do łyżek i widelców – sztućce muszą być przede wszystkim wygodne.
Srebrne sztućce zachwycają nie tylko szlachetnym materiałem, jaki został wykorzystany do ich produkcji, ale także wyszukaną stylistyką. Niezwykle popularne są komplety klasyczne i eleganckie w swojej prostocie. Na wystawnych przyjęciach doskonale sprawdzą się srebrne i posrebrzane sztućce zdobione roślinnym wzorem.
Łyżki, noże i widelce o asymetrycznej formie sprawią, że każdy posiłek będzie smakował wyjątkowo. Z kolei miłośnicy minimalizmu mogą zdecydować się na zakup smukłych, gładkich, idealnie proporcjonalnych sztućców w stylu nowoczesnym. Stół ozdobiony srebrnymi lub posrebrzanymi sztućcami zachwyci wszystkich gości!
Szutćce to praktyczne akcesoria, które warto podarować najbliższym na różne okazje. Komplet nowoczesnych sztućców z kolorowymi końcówkami to doskonały pomysł na prezent z okazji przeprowadzki do nowego mieszkania. Oryginalny design idealnie sprawdzi się we współczesnych wnętrzach. Z kolorowego kompletu zawsze można też skorzystać podczas przyjęcia w ogrodzie. Do zestawu warto dobrać pasujące filiżanki i talerzyki z barwionej ceramiki.
Z kolei z okazji rocznicy ślubu warto podarować najbliższym sztućce o bardziej eleganckim designie. Miłą niespodzianką będą ręcznie zdobione srebrne sztućce z grawerem upamiętniającym ważną datę. Takie efektowne akcesoria sprawią, że każdy posiłek zamieni się w wykwintną ucztę.
W wyniku kontaktu z wilgocią, światłem, powietrzem lub dymem tytoniowym srebro może ciemnieć i matowieć. Także niektóre potrawy (na przykład ryby, jajka, majonez, brokuły) sprawiają, że srebro pokrywa się siarczkiem odpowiedzialnym za śniedzenie. Aby srebrne i posrebrzane sztućce oraz galanteria stołowa pięknie się prezentowały i odbijały światło, trzeba o nie odpowiednio dbać. Na szczęście czyszczenie srebrnych sztućców nie jest trudne ani czasochłonne. Przede wszystkim – nie należy ich myć w zmywarce, stosować środków zawierających piasek ani gąbek o ostrych włóknach, które mogłyby uszkodzić srebrną powierzchnię. Wystrzegamy się także mycia sztućców pastą do zębów z octem, która może pozostawić drobne rysy i sprawić, że łyżki, noże i widelce po jakimś czasie stracą blask.
Najlepszym sposobem czyszczenia srebrnych i posrebrzanych sztućców jest moczenie ich w gorącej wodzie z dodatkiem soli kuchennej lub sody oczyszczonej. Wystarczy ułożyć folię aluminiową w większym, szklanym naczyniu, wlać litr wody i wsypać 1 łyżkę soli lub sody. Do roztworu wkładamy sztućce i – w zależności od stopnia zabrudzenia – czekamy od 3 do 15 minut. Następnie sztućce należy opłukać gorącą wodą i dokładnie osuszyć. Aby przywrócić blask rodzinnym pamiątkom lub odświeżyć zaśniedziałe łyżki i widelce, można także skorzystać z dostępnych w sklepach środków do czyszczenia i konserwacji sreber.
Sztućców oksydowanych, czyli takich, które są pokryte cienką warstwą tlenków metali i wyglądają jakby należały do przodków, nie można moczyć w roztworze soli. Takie sztućce najlepiej wyczyścić miękką szmatką i płynem do naczyń. Wyczyszczone srebrne sztućce należy przechowywać w suchych miejscach, w walizkach lub pudełkach, owinięte w miękki materiał albo w bibułę.