Szkło barowe

84 Produkty
Sortuj według

Kieliszki do wódki

Wykonane są najczęściej z bezbarwnego szkła, bardzo popularne są też eleganckie kieliszki kryształowe. Mogą być nieco baryłkowate, zupełnie proste albo lekko rozszerzające się ku górze. Ze względu na stosunkowo niewielką pojemność zwykle są niewysokie, ewentualnie z grubszym dnem. Można też jednak spotkać bardziej fantazyjne kieliszki na nóżce, a nawet wystylizowane na kieliszki do szampana czy lampki do wina musującego. Używa się ich szczególnie do słodkich wódek, nalewek i likierów. Grube dno i nóżka kieliszka mogą być dodatkowo podkreślone innym kolorem.

Kieliszki do piwa

Do picia mocnego i aromatycznego piwa idealne są kielichy. Szklane, na nóżce, z pękatą czaszą zwężającą się ku górze umożliwiają delektowanie się aromatem piwa, szczególnie wyeksponowanym dzięki kształtowi naczynia używanego jako szkło barowe. Według piwnej tradycji, w kieliszkach pije się piwa degustacyjne.

Snifter to duży kielich, kształtem przypominający kieliszki do brandy lub koniaku. „Sniff” po angielsku znaczy „wąchać”, więc sama nazwa naczynia wskazuje, że snifter to „kieliszek do wąchania”.

Goblet to inna odmiana kieliszków do piwa, używana głównie do piw belgijskich, niskoalkoholowych. Te kielichy charakteryzują się płytszą i szerszą, niezwężającą się ku górze czaszą oraz wyższą nóżką. Kieliszki typu “goblet” służą również do picia wody.

Kufle i szklanki do piwa

Kufel to naczynie tradycyjnie kojarzone z piwem, charakterystyczne ze względu na grube dno i ucho do trzymania. Z grubego lub cienkiego szkła, ceramiki, metalu a nawet drewna, zazwyczaj o dużej lub bardzo dużej pojemności – od 0,25 do 1l. To idealne szkło barowe do spożywania piwa przy okazji różnego rodzaju biesiad, kiedy trunek leje się szerokim strumieniem.

Szklanki do piwa – nie mniej popularne, tradycyjnie przeznaczone do piwa jasnego, pszenicznego. Różnią się od tych zwykłych tym, że są wysokie lub bardzo wysokie, z charakterystycznym przewężeniem i rozszerzającą się górą. Taki kształt umożliwia naturalny ruch bąbelków z dołu do góry oraz swobodne tworzenie się i zbieranie piany na powierzchni piwa.

Szklanki do koktajli

Serwowanie napojów w odpowiednio dobranym do nich szkle to prosty sposób, by zrobić dobre wrażenie na gościach.

Najbardziej uniwersalne są szklanki do koktajli przeznaczone do long drinków. Są wysokie i pojemne, dlatego można w nich też podawać zarówno wodę, jak i soki.

Szklanki do latte

Caffè latte jest często mylona z trójkolorową latte macchiato. Ta pierwsza, w skrócie nazywana latte, to klasyczny, włoski napój, który powstaje w wyniku zalania aromatycznego espresso gorącym, spienionym mlekiem. Warto zaznaczyć, że we Włoszech należy zawsze prosić o „caffè latte” – jeśli klient zamówi „latte”, dostanie najprawdopodobniej jedynie mleczną piankę. Szklanki do latte mają zazwyczaj 350 ml, są smukłe i przezroczyste, wykonane z grubego szkła. Najpopularniejsze to te opatrzone wygodnym uchem. Większość z nich jest wsparta na grubym słupku, zakończonym podstawką. Szklanki do latte są wysokie, dlatego zawsze należy podawać do nich łyżeczkę o długim trzonku.

Szkło barowe a szklane pucharki do lodów

Pucharki do lodów kojarzą się przede wszystkim z naczyniami wykonanymi ze szkła. Eleganckie kieliszki o fantazyjnych kształtach są wspaniałą ozdobą stołu. Pięknie eksponują całą smakowitą zawartość naczynia i dobrze komponują się z każdego rodzaju zastawą. Szkło źle przewodzi ciepło, więc podane w nich lody dłużej zachowują odpowiednią konsystencję. Ciężkie i stabilne pucharki ze szkła lepiej nadają się do przygotowywania wielopiętrowych deserów zwieńczonych owocami i bitą śmietaną. W takich naczyniach szczególnie efektownie prezentują się różnokolorowe lody przekładane warstwami biszkoptów i bakalii. Podczas eleganckich kolacji warto postawić na efektowne, rzeźbione pucharki z kryształu oraz inne rodzaje szkła barowego.