Bawełniane serwetki to nie tylko praktyczne akcesoria pomagające nam w estetycznym spożywaniu posiłków, ale też ważny element naszej kultury. Rozmiar serwetek i materiał, z którego są wykonane, należy dopasować do charakteru przyjęcia, natomiast umiejętne korzystanie z serwetek podczas posiłków jest uważane za wyznacznik dobrego wychowania i obycia w towarzystwie. Sprawdź, jakie zalety mają serwetki papierowe i materiałowe, w tym zwłaszcza serwetki bawełniane.
Urządzenie uroczystego obiadu wiąże się z dużymi przygotowaniami, dlatego by tego choć trochę uniknąć często sięgamy po najprostsze rozwiązania, czyli np. papierowe serwetki. Są one niewątpliwie bardzo wygodne – nie trzeba ich prać, łatwo je złożyć i przygotować z nich efektowną dekorację. Bez problemu można zmienić kolorystykę aranżacji stołu i dokupić zestaw o potrzebnym wzorze i odcieniu. Świetnie sprawdzają się podczas szybkich kolacji z przyjaciółmi i balów dla dzieci. Jeśli jednak od czasu do czasu lubimy zaskoczyć naszych gości,, zapraszając ich na eleganckie przyjęcie, warto zaopatrzyć się również w kilka zestawów serwetek z materiału. Najładniej prezentują się te z lnu, bawełny i koronki. Wykrochmalone i wyprasowane serwetki można złożyć w różne ciekawe kształty (na przykład w wachlarz, różę, łabędzia) lub zrobić z nich efektowną kopertę na sztućce.
Eleganckie bawełniane serwetki są doskonałą alternatywą dla jednorazowych serwetek papierowych. Dzięki odpowiednio dobranemu obrusowi i naczyniom bez trudu stworzymy za ich pomocą ciekawą aranżację. Oto kilka pomysłów:
Nadanie przyjęciu eleganckiego charakteru wymaga dostosowania się do pewnych określonych zasad w zakresie wyboru i aranżacji umieszczanych na stole elementów zastawy i bielizny stołowej. W zależności od okazji do posiłków podajemy różne rodzaje serwetek:
Niezależnie od okazji dobrze jest znać podstawowe zasady spożywania posiłków i zachowania się przy stole. Wbrew temu, co często jest pokazywane na starych filmach, serwetki nie wkładamy za kołnierzyk, lecz umieszczamy ją na kolanach. Kiedy zajdzie potrzeba jej użycia, należy owinąć niewielką ilość materiału wokół palca i delikatnie przyłożyć bawełniane serwetki do ust. Jeśli od razu wykorzystamy zbyt dużą powierzchnię, trudno będzie jej użyć ponownie. Odchodząc od stołu podczas posiłku, należy umieścić serwetkę na krześle lub z lewej strony talerza. Po zakończeniu konsumpcji serwetkę powinno się starannie złożyć, tak aby ukryć ewentualne plamy i zabrudzenia, a następnie umieścić ją obok nakrycia.
Bawełna to materiał, który doskonale sprawdza się w codziennym użytkowaniu. Naturalne włókna dobrze przepuszczają powietrze i szybko schną. Są wytrzymałe i odporne na uszkodzenia. Miękka, przyjemna w dotyku tkanina nawet po wielu praniach nie odkształca się i nie traci koloru. Na jej jakość kluczowy wpływ ma oczywiście rodzaj zastosowanego splotu. Za najbardziej trwałe uchodzą serwetki uszyte techniką żakardową. Pokrywające je lekko wypukłe motywy ozdobne stanowią jednocześnie ciekawą dekorację. Dobrze sprawdzają się także serwetki bawełniane z niewielką domieszką lnu lub materiałów sztucznych.
Lekka i niezobowiązująca bawełna pasuje do wielu aranżacji. Dodatki uszyte z naturalnych materiałów idealnie wpiszą się w wystrój pomieszczeń z nieco tradycyjną nutą. Do jadalni i kuchni w stylu wiejskim najlepiej wybrać proste, bawełniane serwetki w białym lub beżowym kolorze. Mile widziane są też haftowane wzory nawiązujące do sztuki ludowej. W salonie w stylu klasycznym do nakrycia można wykorzystać serwetki żakardowe z dodatkiem połyskliwych nici. Z kolei w nowoczesnych wnętrzach o oszczędnym wystroju duże serwetki bawełniane są nierzadko jedyną ozdobą stołu.