Serwetki: czarny

3 Produkty
Sortuj według

Czarne serwetki – design dla odważnych

Czarne serwetki stanowią wybór bardzo szykowny, lecz niekoniecznie uniwersalny. Trzeba wiedzieć, jak je umiejętnie dodawać do nakrycia. W największym stopniu zależy to od barw innych tekstyliów, a także zastawy i naczynia i sztućce. Aby stół wyglądał elegancko, należy zadbać o wszystkie detale. Trudno bowiem wyobrazić sobie obiad czy kolację w zacnym gronie bez serwetek.

Czarne serwetki doskonale prezentują się w towarzystwie bieli i odcieni srebrzystych. Stołowe nakrycie w konwencji black & white, uzupełnione blaskiem sztućców oraz kieliszków, jest rozwiązaniem zarówno szykownym, jak i niezwykle harmonijnym. Sprawdź, o czym jeszcze należy pamiętać, wybierając czarne serwetki.

Czarne serwetki w aranżacji stołu

Formę i materiał należy dobierać stosownie do okazji. Na co dzień wystarczą najpowszechniejsze i najtańsze czarne serwetki papierowe. Można kupić zestaw składający się z wielu sztuk, który sprawdzi się podczas domowych obiadów. To jednak serwetki jednorazowe i nie tak solidne jak te, które powstają z tkanin naturalnych czy syntetycznych. Na specjalne okazje, jakimi są uroczyste obiady czy kolacje, lepiej więc wybierać większe czarne serwetki bawełniane, lniane bądź poliestrowe.

Warto pamiętać, że goście zwracają uwagę na wszystkie detale. Najlepiej, jeśli czarne serwetki korespondują z choć jednym innym elementem nakrycia. Może to być czarny bieżnik, niekoniecznie od razu obrusy. Duet black & white jest efektowny tylko wtedy, gdy jest wyważony i żadna z barw nie dominuje nad drugą. Najpopularniejszy rozmiar serwetek to 35×35 cm.

Od papieru po bawełnę

Czarne serwetki, jak wspomniano wyżej, najczęściej powstają z papieru, bawełny, lnu i poliestru. Warto zatem przyjrzeć się zaletom każdego z tych materiałów:

  • Serwetki papierowe – najtańsze i najczęściej użytkowane. Warto wybierać nieco grubsze modele, które są solidniejsze. Czarne serwetki papierowe można łatwo układać w najbardziej fantazyjne kształty.
  • Serwetki bawełniane – miękkie, a przez to przyjemne w dotyku. Łatwo je utrzymać w czystości i można wielokrotnie prać bez obaw o jakość.
  • Serwetki lniane – bardzo solidne, im częściej prane, tym zyskują więcej miękkości. Len uchodzi za najszlachetniejszy materiał do produkcji serwetek. Najelegantsze modele zdobione są lamówkami. Czarne serwetki ze złocistą lamówką zachwycą nawet wymagających gości.
  • Serwetki poliestrowe – w dotyku przypominają bawełniane. Są równie solidne i łatwe do utrzymania w czystości. Warto jednak zwracać uwagę na chłonność – niektóre serwetki z poliestru mogą ustępować w tej kategorii bawełnianym.

Czarne serwetki - liczą się szczegóły

Oprócz koloru i zdobień serwetki powinny być też odpowiednio zaprezentowane na stole. Pierwszy problem – jak je złożyć? Ilość pomysłów może przyprawić o zawrót głowy. Bardzo popularnym rozwiązaniem jest serwetka uformowana w stożek i położona na talerzu.

Inny efektowny sposób to sztućce owinięte w serwetkę. Przy układaniu tych drobiazgów można posłużyć się też praktycznymi akcesoriami. Srebrzyste pierścienie stanowią elegancki i efektowny anturaż dla czarnych serwetek. Tkaninę można uformować w fantazyjny wachlarz, a pierścień zapewni jej odpowiednią stabilność i podporę. Czarne serwetki papierowe najlepiej zaś eksponować w serwetnikach. To drobiazgi, które przy okazji pełnią funkcję efektownych dekoracje stołowych. Do czarnych serwetek doskonale pasują proste srebrzyste serwetniki.

Czarne serwetki to niepozorne produkty, które odgrywają nie tylko ważną rolę praktyczną, lecz także służą jako dekoracje. Ich formę i design należy odpowiednio dopasować do okazji. Goście zawsze docenią dbałość o szczegóły! Nawiązując do powyższego serwetki to nie tylko praktyczne akcesoria pomagające nam w estetycznym spożywaniu posiłków, ale też ważny element naszej kultury. Rozmiar serwetek i materiał, z którego są wykonane, dopasowuje się do charakteru przyjęcia, natomiast umiejętne korzystanie z serwetek podczas konsumpcji jest uważane za wyznacznik dobrego wychowania i obycia w towarzystwie.

Jak prawidłowo używać serwetki?

Historia serwetek sięga XVII wieku – już wtedy do wycierania rąk podczas jedzenia używano płóciennych ściereczek, bowiem w tamtym czasie sztućce nie były jeszcze zbyt rozpowszechnione, a większość posiłków spożywano rękoma. W kolejnych wiekach serwetki miały za zadanie ochronić odzież przed poplamieniem, więc wkładano je za kołnierz lub wiązano pod szyją. Obecnie takie zachowanie przy stole jest niedopuszczalne.

Współcześnie podczas wyjątkowych, eleganckich spotkań przy nakryciu również umieszcza się lniane lub płócienne serwetki, a służą one do dyskretnego ocierania kącików ust, aby nie pozostawiać na kieliszkach lub szklankach nieestetycznych śladów. Także obecnie niektóre potrawy – np. owoce morza – spożywa się rękoma, więc serwetką można także wytrzeć palce. Przy mniej oficjalnych spotkaniach nie trzeba układać czarnych serwetek przy każdym nakryciu.