Serwetki i obrączki na serwetki

75 Produkty
Sortuj według

Serwetki bankietowe – sztuka układania

Serwetki bankietowe, można rzec, że zostały stworzone do składania ich w wyszukane formy i kształty, które mogą stać się oryginalną stołową dekoracją. To doskonały pomysł, żeby zachwycić gości eleganckim nakryciem stołu. Jako przykład można podać trójkątne lub prostokątne kieszonki z serwetek, które położone obok talerzy, stanowią gustowny „pokrowiec” na sztućce. Serwetki, można również złożyć w elegancki wachlarz i włożyć do kieliszków, czy szklanek na wodę lub zwinąć w rulon i spiąć przy pomocy specjalnej, ozdobnej obrączki. Na bożonarodzeniowym stole mogą znaleźć się serwetki złożone w choinki, a na wielkanocne śniadanie możne ułożyć z nich materiałowy koszyk. Wybór jest ogromny, więc warto się zapoznać z tą techniką, dzięki której, przy odrobinie wprawy, serwetka bankietowa zmieni się w małe i funkcjonalne dzieło sztuki.

Nowoczesne serwetki – kształty i kolory

Nowoczesne serwetki mogą także być uszyte z tkanin uznawanych za tradycyjne, a o ich modernistycznym charakterze może świadczyć nietypowy, zaskakujący kształt. Jako przykład można podać modele przypominające plamy farby. Położone na jasnym obrusy staną się wyjątkowo ekstrawaganckim dodatkiem. Nowoczesne serwetki zwykle mają mocne kolory, które sprawiają, że te dodatki stają się najbardziej widocznym elementem nakrycia stołu. Niektóre modele mają także barwy, które jeszcze do niedawna nie gościły na stołach. Przykładem mogą być czarne serwetki, które doskonale uzupełniają białe obrusy, tworząc niezwykle elegancką kompozycję.

Jak prawidłowo używać serwetek?

Historia serwetek sięga XVII wieku – już wtedy do wycierania rąk podczas jedzenia używano płóciennych ściereczek, bowiem w tamtym czasie sztućce nie były jeszcze zbyt rozpowszechnione, a większość posiłków spożywano rękoma. W kolejnych wiekach serwetki miały za zadanie ochronić odzież przed poplamieniem, więc wkładano je za kołnierz lub wiązano pod szyją. Obecnie takie zachowanie przy stole jest niedopuszczalne. Współcześnie podczas wyjątkowych, eleganckich spotkań przy nakryciu również umieszcza się lniane lub płócienne serwetki, a służą one do dyskretnego ocierania kącików ust, aby nie pozostawiać na kieliszkach lub szklankach nieestetycznych śladów. Także obecnie niektóre potrawy – np. owoce morza – spożywa się rękoma, więc serwetką można także wytrzeć palce. Przy mniej oficjalnych spotkaniach nie trzeba układać serwetek przy każdym nakryciu. Na co dzień dobrym wyborem jest serwetnik, w który można włożyć zwyczajne papierowe serwetki.

Serwetnik – zapomniany element zastawy stołowej

Serwetnik to często niedoceniany, ale jednocześnie bardzo pożyteczny element naczynia i sztucce. Przechowywane w nim serwetki pomagają zachować czystość podczas posiłku. Serwetnik może pełnić także ważną funkcję dekoracyjną – w sklepach znajdują się produkty o rozmaitych kształtach i kolorach, wykonane z różnych materiałów, zarówno bogato zdobione, jak i pozbawione ozdób. Wybór zależy tylko od indywidualnych preferencji oraz rodzaju zastawy stołowej, którą serwetnik ma uzupełnić wraz z serwetkami.

Serwetnik – jaki wybrać?

W sklepach znaleźć można rozmaite serwetniki: szklane, porcelanowe, plastikowe, stalowe, ceramiczne, drewniane i ozdobione techniką decoupage, o przeróżnych kształtach – okrągłe, kwadratowe, przypominające muszle, zwierzęta czy rośliny, a także wielu kolorach: począwszy od bieli, przez beż i kremowy, skończywszy na mocnych, wyrazistych barwach. Jako uzupełnienie kuchennej, jadalnianej lub salonowej aranżacji w wesołych kolorach i nietuzinkowych kształtach posłużą serwetki i obrączki na serwetki.