Szukaj
Westwing Logo
Bezpłatna przesyłka od 150

Trudno wyobrazić sobie dzisiaj smaczną i modną kuchnię bez octu, oleju i przypraw


Dozowniki oraz słoiczki pełne ziół to absolutny niezbędnik w królestwie każdego kuchmistrza. Co więcej, ostatnie badania udowadniają, że podczas kulinarnych szaleństw nie warto rezygnować z soli. W racjonalnych dawkach nie jest szkodliwa dla zdrowia – wręcz przeciwnie – każdy organizm jej potrzebuje. Najzdrowsza sól to ta morska, bogata w cenne minerały i jod, który doskonale wpływa na układ odpornościowy i hormonalny.


Solniczka i pieprzniczka – oryginalne siostry


Solniczka i pieprzniczka to prawdziwy raj dla designerów. Współcześnie prym wiodą duety ze stali nierdzewnej, o prostych, ergonomicznych kształtach. Wyraziste, metaliczne kolory są doskonałym sposobem na urozmaicenie aranżacji stołu. Tego rodzaju stylistyka doskonale pasuje do wnętrz industrialnych bądź w stylu hi-tech. A może solniczka i pieprzniczka w kształcie kamieni otoczaków? To doskonały pomysł do kuchni zaaranżowanej w stylu eko. Osobom lubiącym bawić się formą z pewnością spodobają się solniczka i pieprzniczka w formie zakochanych duszków, aniołka i diabełka czy miniaturowych konewek. W kuchni miłośników trendu śródziemnomorskiego sprawdzą się akcesoria ozdobione motywami kwiatowymi, natomiast na stole nakrytym w stylu skandynawskim, te wykonane z drewna.


Młynek do soli – jaki wybrać?


Elektryczne urządzenia w kuchni to już nie tylko mikrofalówki czy ekspresy do kawy. Także dozownik do soli może mieć zasilanie elektryczne, które uruchamia się za pomocą przycisku aktywującego mechanizm mielący. Równie często można spotkać tradycyjny młynek do soli z korbką do kręcenia lub przyrząd z przekręcaną częścią górną. Najlepszy wybór to ten, który używa się w sposób najwygodniejszy. Dobry młynek do soli powinien również posiadać system regulacji grubości mielenia. Pozwoli to idealnie dobierać ilość oraz konsystencję przypraw do konkretnego dania. Należy mieć świadomość, że młynek do soli wysokiej jakości nie będzie tani, ale inwestycja ta zwróci się długim czasem i komfortem użytkowania.

Cukiernica

Cukiernica była niegdyś dla Pań Domu najprawdziwszą dumę. Często wysadzana szlachetnymi kamieniami, posrebrzana lub pozłacana, stanowiła najdroższy przedmiot w domu. Współcześnie to nierzadko familijna pamiątka przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dzięki swojej historii może stanowić wspaniały, rodzinny talizman i nieść ze sobą dostatnie, pełne słodyczy życie.

Poszanowanie cukiernicy wiąże się zapewne z jej historią - w przeszłości zdobiła wyłącznie stoły burżuazji. Wówczas chroniła nie tylko cukier przed zawilgotnieniem, ale była także prawdziwą królową stołowych stylizacji. Dziś te szykowne elegantki można spotkać niemal w każdym domu. Dumnie zerkają ze stołów kuchni, jadali czy salonów. Bywają nowoczesne i retro, proste i finezyjne – wszystko w zależności od gustu domowników.

Ocet, olej i przyprawy - jak przechowywać przyprawy?

Estetyczne naklejki na pojemniki do przypraw to prosty sposób na rozpoznanie zawartości ustawionych w spiżarni pojemników. Dzięki nim poszukiwanie odpowiedniego produktu nie wymaga każdorazowo otwierania wszystkich słoiczków po kolei, co pozwala ograniczyć kontakt przypraw z powietrzem i przedłużyć ich trwałość. Ale naklejki na przyprawy są również nieocenioną pomocą dla wszystkich kucharzy, którym zależy na dodawaniu do dań wyłącznie świeżych składników najwyższej jakości. Na pojemniku warto wynotować datę zakupu przyprawy, produkt zachował jak najdłużej swoje właściwości.

Butelka na ocet - funkcjonalna i ozdobna

W polskiej kuchni wykorzystuje się duże ilości octu. Płyn ten służy do naturalnego konserwowania żywności, np. przetworów owocowych i warzywnych, a także do przyprawiania i zakwaszania potraw. Aby ocet przez długi czas zachował swoje właściwości, należy odpowiednio go przechowywać. Najlepszym rozwiązaniem będzie specjalna butelka na ocet, która nie dość, że uchroni ciecz przed wietrzeniem, to jeszcze wyeksponowana na półce znakomicie udekoruje kuchnię.

Przechowywanie oliwy – praktyczne porady

Przeciętny mieszkaniec Hiszpanii spożywa około 1 litra oliwy z oliwek miesięcznie. Tymczasem w Polsce to 1 litr, ale rocznie. W ostatnich latach Polacy zaczęli jednak doceniać prozdrowotne właściwości oliwy. Jest ona bogata w polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, fosfor, potas i witaminy. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy, chorób układu krążenia, a nawet astmy. Nie bez przyczyny oliwa z oliwek jest uznawana za symbol zdrowia i urody. Dietetycy przekonują, że oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, które powoduje jej utleniane i utratę cennych składników.

Przyprawy i ich trwałość

Przechowywanie produktów spożywczych przysparza niekiedy wielu kłopotów. Większość osób nie chce, aby żywność była nieestetycznie poupychana w szafkach i szufladach, więc próbuje wyeksponować ją w bardziej widocznych miejscach. Z pomocą przychodzą im specjalne kuchenne pojemniki. Najlepsze dla oleju, octu i przypraw będzie dla suche, chłodne miejsce o temperaturze pokojowej, dlatego warto więc zaopatrzyć się w odpowiednie kuchenne akcesoria, które to umożliwiają.

Ocet, olej i przyprawy

81 Produkty
Sortuj: Popularność
Filtr