Ocet, olej i przyprawy

46 Produkty
Sortuj według

Cukiernica

Cukiernica była niegdyś dla Pań Domu najprawdziwszą dumę. Często wysadzana szlachetnymi kamieniami, posrebrzana lub pozłacana, stanowiła najdroższy przedmiot w domu. Współcześnie to nierzadko familijna pamiątka przekazywana z pokolenia na pokolenie. Dzięki swojej historii może stanowić wspaniały, rodzinny talizman i nieść ze sobą dostatnie, pełne słodyczy życie.

Poszanowanie cukiernicy wiąże się zapewne z jej historią - w przeszłości zdobiła wyłącznie stoły burżuazji. Wówczas chroniła nie tylko cukier przed zawilgotnieniem, ale była także prawdziwą królową stołowych stylizacji. Dziś te szykowne elegantki można spotkać niemal w każdym domu. Dumnie zerkają ze stołów kuchni, jadali czy salonów. Bywają nowoczesne i retro, proste i finezyjne – wszystko w zależności od gustu domowników.

Ocet, olej i przyprawy - jak przechowywać przyprawy?

Estetyczne naklejki na pojemniki do przypraw to prosty sposób na rozpoznanie zawartości ustawionych w spiżarni pojemników. Dzięki nim poszukiwanie odpowiedniego produktu nie wymaga każdorazowo otwierania wszystkich słoiczków po kolei, co pozwala ograniczyć kontakt przypraw z powietrzem i przedłużyć ich trwałość. Ale naklejki na przyprawy są również nieocenioną pomocą dla wszystkich kucharzy, którym zależy na dodawaniu do dań wyłącznie świeżych składników najwyższej jakości. Na pojemniku warto wynotować datę zakupu przyprawy, produkt zachował jak najdłużej swoje właściwości.

Butelka na ocet - funkcjonalna i ozdobna

W polskiej kuchni wykorzystuje się duże ilości octu. Płyn ten służy do naturalnego konserwowania żywności, np. przetworów owocowych i warzywnych, a także do przyprawiania i zakwaszania potraw. Aby ocet przez długi czas zachował swoje właściwości, należy odpowiednio go przechowywać. Najlepszym rozwiązaniem będzie specjalna butelka na ocet, która nie dość, że uchroni ciecz przed wietrzeniem, to jeszcze wyeksponowana na półce znakomicie udekoruje kuchnię.

Przechowywanie oliwy – praktyczne porady

Przeciętny mieszkaniec Hiszpanii spożywa około 1 litra oliwy z oliwek miesięcznie. Tymczasem w Polsce to 1 litr, ale rocznie. W ostatnich latach Polacy zaczęli jednak doceniać prozdrowotne właściwości oliwy. Jest ona bogata w polifenole, nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, fosfor, potas i witaminy. Dzięki temu zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów, miażdżycy, chorób układu krążenia, a nawet astmy. Nie bez przyczyny oliwa z oliwek jest uznawana za symbol zdrowia i urody. Dietetycy przekonują, że oliwę z oliwek należy przechowywać z dala od światła, które powoduje jej utleniane i utratę cennych składników.

Przyprawy i ich trwałość

Przechowywanie produktów spożywczych przysparza niekiedy wielu kłopotów. Większość osób nie chce, aby żywność była nieestetycznie poupychana w szafkach i szufladach, więc próbuje wyeksponować ją w bardziej widocznych miejscach. Z pomocą przychodzą im specjalne kuchenne pojemniki. Najlepsze dla oleju, octu i przypraw będzie dla suche, chłodne miejsce o temperaturze pokojowej, dlatego warto więc zaopatrzyć się w odpowiednie kuchenne akcesoria, które to umożliwiają.