Misy i talerze do serwowania

132 Produkty
Sortuj według

Waza do zupy

Pomidorowa, krupnik, kapuśniak czy rosół - tradycyjne polskie zupy są najczęściej serwowane w wazach. Warto zwrócić uwagę na rodzaj materiału, z którego są wykonane. Porcelanowa spodoba się amatorom klasyki. Minimalistyczna bądź misternie zdobiona doskonale uzupełni odświętne nakrycie. Nieco tańszym, lecz równie eleganckim rozwiązaniem jest waza do zupy z ceramiki.

Zestawy do przekąsek

Wspólne spotkania przy posiłku to świetny sposób na miłe spędzenie czasu, a także zintegrowanie się w gronie rodzinnym bądź z przyjaciółmi. Nie trzeba przy tym przygotowywać skomplikowanych, popisowych dań. Już najprostsze przekąski wystarczą, by wprawić gości w dobry humor. Najlepsze są takie „na jeden kęs”. Warto je odpowiednio zaserwować. Praktyczne zestawy do przekąsek to najczęściej miseczki, talerzyki i tace. Pozwalają odpowiednio rozłożyć przekąski, tak by każdy z gości wygodnie mógł sięgać po swoje ulubione. Przekąski na różne okazje warto zaserwować na różnego rodzaju talerzach - możemy postawić nie tylko na stołach, ale także parapetach, komodach, szafkach, kredensach, blatach kuchennych. Doskonale sprawdzą się też miseczki na oliwki, orzeszki lub pomidorki oraz tace z przegródkami, na których idealnie zaprezentują się różne rodzaje kanapek klubowych lub krakersów z pastami.

Naczynia dekoracyjne

Mawia się, że dom bez dekoracji, byłby tym, czym elegancki kobiecy strój bez dobrze dobranej biżuterii. To powód, dla którego designerzy od lat prześcigają się w tworzeniu coraz to ciekawszych ozdób do wnętrz. Największą popularnością cieszą się naczynia dekoracyjne, jak choćby ozdobne patery, na których podaje się gorące dania lub owoce, które mogą stanowić codzienną dekorację stolika kawowego lub niskiej szafki. Na szczególną uwagę zasługują też etażerki, czyli piętrowe patery, służące do serwowania ciast lub przekąsek.

Patera na sushi

Dobrym daniem na przyjęcia jest japońskie sushi. Ciekawe i oryginalne, a dzięki niewielkim kawałkom wygodne do jedzenia. Do tego można je wyeksponować w niebanalny sposób, jakim jest patera sushiw formie talerza na nóżce lub innej podstawce, zwykle bardziej prosta, utrzymana w minimalistycznym stylu.

Misa na owoce

Jest nie tylko praktycznym dodatkiem, ale też elementem dekoracyjnym. Ładnie prezentująca się misa ustawiona w łatwo dostępnym miejscu w kuchni zachęci domowników, w tym również najmłodszych, do częstowania się. Poza owocami można wsypać do misy orzechy lub cukierki, a podczas świąt Bożego Narodzenia wyeksponować w niej na przykład czerwone bombki. Wybierając miskę do kuchni najlepiej zdecydować się na naczynie o średnicy przynajmniej 24 cm.

Salaterka i sosjerka

Te tradycyjne naczynia stołowe zostały trochę zapomniane, a są nieocenione przy każdym obiedzie. Salaterka jak nazwa wskazuje służy do podawania sałatek. Jest nieco głębsza niż talerz do serwowania zup. Nie musi być koniecznie porcelanowa. Ceramika, bambus czy stal nierdzewna mogą wyglądać równie elegancko. Praktyczna i elegancka sosjerka to naczynie do podawania sosów do różnych dań. Uniwersalne naczynie w klasycznym kształcie można dopasować do każdego zestawu naczyń stołowych. Ważne, aby korzystanie z niej było proste i wygodne. kształtem przypomina łódkę lub dzbanek. Ułatwia nalewanie sosu na talerz. Zwykle wykonana z jest porcelany, fajansu lub kamionki, a także ze szkła lub z metalu. Nie zapominajmy o tych pomocnych naczyniach. Podobnie jak misy i talerze do serwowania są również niezastąpione podczas większych obiadów i przyjęć.