Miski

199 Produkty
Sortuj według

Bulionówki na zupy

Niewielka miseczka z dwoma uszkami nosi nazwę bulionówki. Podaje się w niej czyste, klarowne zupy takie jak barszcz czy bulion, oraz niektóre chłodniki i zupy kremy. To niewielkie, lecz bardzo eleganckie naczynie pojawiło się na stołach już kilkadziesiąt lat temu. Dziś widuje się je nieco rzadziej, jednak nadal jest obowiązkowym wyposażeniem eleganckiej zastawy stołowej.

Bulionówki, jeśli nie są elementem serwisu obiadowego, mogą zostać dokupione oddzielnie. Na stole klasycznym najlepiej będą wyglądały białe, porcelanowe bulionówki z ozdobnymi uszkami. Na specjalne okazje można zachować naczynia ze złoconymi elementami. Na co dzień lub na stół nowoczesny warto kupić proste, kolorowe bulionówki. Takie modele często mają uszka w nietypowych kształtach lub są malowane w wesołe wzory.

Jak serwować zupy w bulionówkach?

Bulionówki zawsze podajemy na talerzyku przykrytym serwetką. Ustawiamy naczynie tak, żeby uszka były ułożone równolegle do krawędzi stołu. Po prawej stronie na nakryciu kładziemy łyżkę, której wielkość powinna być dostosowana do rozmiaru bulionówki. Do najmniejszych modeli można podać nawet łyżeczkę deserową. Dodatki do zupy podanej w bulionówce powinny być serwowane na osobnym talerzyku, który stawia się z lewej strony.

Miseczki do zapiekania

Miseczki do zapiekania mają niewielkie rozmiary – muszą przecież pomieścić porcję zupy lub deseru tylko dla jednej osoby. Ich średnica wynosi więc zwykle mniej niż 10 cm, a wysokość około 5 cm. Kokilki do crème brûlée lub tartaletek powinny być jeszcze niższe – wystarczą te o wysokości 2-3 cm. Pierwsze, na co należy zwrócić uwagę, wybierając miseczki do zapiekania, to materiał, z którego zostały wykonane.

  • Miseczki do zapiekania ze szkła żaroodpornego sprawdzą się do przygotowywania małych porcji zapiekanek. Pięknie zaprezentują się też podane w nich desery.
  • Miseczki porcelanowe są niezwykle praktyczne, odporne na wysokie temperatury i prezentują się pięknie na elegancko zastawionym stole. Podając w nich potrawy, sprawimy, że goście poczują się jakby siedzieli we francuskiej restauracji!
  • Silikonowe miseczki do zapiekania są bezpieczne, lekkie i zajmują niewiele miejsca, można przygotować w nich niemal każde danie.

Naczynia do zapiekania są często tak pięknie zaprojektowane, że szkoda byłoby wyjmować je z szafki tylko na szczególne okazje. Na szczęście kolorowe, ceramiczne kokilki idealnie sprawdzą się również jako naczynia do podawania zimnych deserów bądź przekąsek. Można zaserwować w nich lody, owoce lub orzeszki nawet w czasie nieformalnego, trwającego wiele godzin spotkania z przyjaciółmi!

Miski - dobry pomysł na prezent

Wszelkie miski to doskonały podarunek dla przyjaciółki lub mamy. Najbardziej uniwersalne są modele szklane dostępne w wielu kolorach. Jeżeli chcielibyśmy, aby prezent był wyjątkowy, wybierzmy miskę kryształową lub ręcznie malowaną. Dla osób, które lubią materiały naturalne doskonale sprawdzą się misy z drewna, ukazujące strukturę i słoje drzewa. Miłośników wnętrz nowoczesnych zachwycą oryginalne miski - ozdobne, designerskie patery w kształcie plastra miodu z żywicy epoksydowej, bądź metalowe z motywem liści, idealne do owoców. Wydawałoby się, że miski to produkty banalne, jednak oryginalny design potrafi zachwycić nie tylko koneserów.