Chociaż wielu projektantów i designerów proponuje krzesła do jadalni lub kuchni, wykonane z tworzyw sztucznych to jednak, te drewniane ciągle nie wychodzą z mody. Oprócz tego, że drewniane krzesła stanowią klasyczną i elegancką ozdobę wnętrza, to również doskonale spełniają swoją funkcję użytkową. Drewno to naturalny materiał, który jest w stu procentach bezpieczny. Przy tym na drewnianych krzesłach siedzi się bardzo wygodnie i stabilnie. Bogato rzeźbione drewniane krzesła do kuchni bardzo dobrze prezentować się będą we wnętrzach w stylu angielskim, natomiast bielone lub celowo postarzone idealnie będą pasować do sielskiej rustykalnej kuchni. W skandynawskim wnętrzu sprawdzą się masywne proste krzesła w naturalnych kolorach drewna.
Tapicerowane, drewniane krzesła kuchenne są jeszcze wygodniejsze od tych w całości wykonanych z drewna. W klasycznych wnętrzach bardzo dobrze prezentować się będą eleganckie krzesła tapicerowane lekko połyskującą tkaniną w drobne wzory lub welurem. Kuchnia w stylu prowansalskim charakteryzuje się białymi drewnianymi krzesłami na wygiętych ozdobnie nóżkach, tapicerowane bawełnianą tkaniną w kobiece kwiatowe wzory. Natomiast kuchnia w stylu skandynawskim zyska, kiedy przy stole staną tapicerowane krzesła z drewna szarą lub białą naturalną tkaniną. Pasować tu będą także krzesła tapicerowane skórą.
Krzesła, które docelowo mają stać w kuchni, powinno się odpowiednio dobrać do stołu, dlatego też przy ich wyborze warto kierować się kilkoma zasadami:
Meble gięte, w tym krzesła kuchenne drewniane gięte, znane są już od drugiej połowy XIX wieku. Wybitny stolarz niemiecki, Michael Thonet, opracował metodę gięcia drewna, a następnie założył w Wiedniu przedsiębiorstwo, które zajmowało się produkcją mebli z elementów giętych. Krzesła gięte wytwarzane przez Thoneta znalazły ogromne uznanie zarówno u arystokratów, jak i mieszczan. Potem, w okresie międzywojennym, cieszyły się popularnością wśród właścicieli kawiarni, kin i teatrów. Do gięcia najlepiej nadaje się drewno bukowe, które łatwo się poddaje obróbce hydrotermicznej i gięciu. Nowoczesne meble gięte można także wykonywać z drewna dębowego, jesionowego i brzozowego. Proces tworzenia mebli giętych opiera się na modelowaniu struktury drewna. Drewno musi zostać poddane działaniu gorącej wody (warzenie) lub pary (parzenie). Pod wpływem wilgoci lub wysokiej temperatury drewniane włókna stają się plastyczne. Uplastycznionemu drewnu można nadać dowolny kształt. Potem utrwala się osiągnięty kształt susząc wszystkie elementy w specjalnych suszarniach.
Krzesła przydadzą się w każdej kuchni. Najważniejsze, by były funkcjonalne, wygodne i służyły nam przez lata. Krzesła drewniane gięte do kuchni spełniają wszystkie te wymogi. W kuchniach urządzonych w stylu nowoczesnym doskonale sprawdzą się krzesła gięte, przypominające stołki barowe albo hokery przy wyspie kuchennej bądź wysokim blacie. W przypadku stołów warto zdecydować się na drewniane krzesła gięte z podłokietnikami zapewniającymi podparcie dla rąk, a gdy miejsca jest niedużo – bez. W kuchniach świetnie zaprezentują się klasyczne modele w charakterze zaprojektowanego przez Thoneta „Krzesła 14” składającego się z wyplatanego siedzenia, czterech nóg i oparcia z dwóch wygiętych prętów. Dobrym pomysłem będą także krzesła drewniane gięte projektu Tomka Rygalika.
Hitem aranżacyjnym są wszelkie dodatki oraz meble w stylizacji skandynawskiej. Wyróżnia się on prostotą, minimalizmem i naturalnymi materiałami. Dlatego też świetnym elementem do uzupełnienia wnętrza będą krzesła drewniane. Designersko będą wyglądać z barwionym na biało siedziskiem krzesła drewniane to ponadczasowe meble, dlatego będzie można cieszyć się nimi przez długi czas!