Krzesła drewniane

27 Produkty
Sortuj według

Krzesła drewniane – porady

Krzesła, które docelowo mają stać w kuchni, powinno się odpowiednio dobrać do stołu, dlatego też przy ich wyborze warto kierować się kilkoma zasadami:

  • Odrobina przestrzeni – warto zostawić około 110 cm wolnej przestrzeni wokół stołu, aby móc swobodnie odstawić krzesła oraz przechodzić obok nich.
  • Wysokość siedziska – krzesło powinno mieć siedzisko około 30 cm poniżej blatu stołu, dzięki czemu osoba siedząca będzie mogła wygodnie ułożyć ręce na blacie.
  • Oparcie – ważne, aby krzesło było odpowiednio wyprofilowane. Dobre oparcie jest niezmiernie istotne, ponieważ pozwala na zachowanie odpowiedniej pozycji. Zasada jest prosta: im wyższe oparcie, tym wygodniej siedzi się przy stół. Optymalne i najchętniej wybierane rozwiązanie to krzesła wystające ponad stół około 20 cm.
  • Podłokietniki – wygodną propozycją są krzesła z podłokietnikami. Niestety, zajmują wiele miejsca, dlatego najlepiej prezentują się w przestronnych kuchniach. Przed zakupem warto zorientować się, czy (mimo podłokietników) krzesło będzie dało wsunąć się pod stół.

Historia drewnianych mebli giętych

Meble gięte, w tym krzesła kuchenne drewniane gięte, znane są już od drugiej połowy XIX wieku. Wybitny stolarz niemiecki, Michael Thonet, opracował metodę gięcia drewna, a następnie założył w Wiedniu przedsiębiorstwo, które zajmowało się produkcją mebli z elementów giętych. Krzesła gięte wytwarzane przez Thoneta znalazły ogromne uznanie zarówno u arystokratów, jak i mieszczan. Potem, w okresie międzywojennym, cieszyły się popularnością wśród właścicieli kawiarni, kin i teatrów. Do gięcia najlepiej nadaje się drewno bukowe, które łatwo się poddaje obróbce hydrotermicznej i gięciu. Nowoczesne meble gięte można także wykonywać z drewna dębowego, jesionowego i brzozowego. Proces tworzenia mebli giętych opiera się na modelowaniu struktury drewna. Drewno musi zostać poddane działaniu gorącej wody (warzenie) lub pary (parzenie). Pod wpływem wilgoci lub wysokiej temperatury drewniane włókna stają się plastyczne. Uplastycznionemu drewnu można nadać dowolny kształt. Potem utrwala się osiągnięty kształt susząc wszystkie elementy w specjalnych suszarniach.

Kuchenne krzesła drewniane, gięte – funkcjonalne i lekkie

Krzesła przydadzą się w każdej kuchni. Najważniejsze, by były funkcjonalne, wygodne i służyły nam przez lata. Krzesła drewniane gięte do kuchni spełniają wszystkie te wymogi. W kuchniach urządzonych w stylu nowoczesnym doskonale sprawdzą się krzesła gięte, przypominające stołki barowe albo hokery przy wyspie kuchennej bądź wysokim blacie. W przypadku stołów warto zdecydować się na drewniane krzesła gięte z podłokietnikami zapewniającymi podparcie dla rąk, a gdy miejsca jest niedużo – bez. W kuchniach świetnie zaprezentują się klasyczne modele w charakterze zaprojektowanego przez Thoneta „Krzesła 14” składającego się z wyplatanego siedzenia, czterech nóg i oparcia z dwóch wygiętych prętów. Dobrym pomysłem będą także krzesła drewniane gięte projektu Tomka Rygalika.

Kuchenne krzesła drewniane w skandynawskiej aranżacji

Hitem aranżacyjnym są wszelkie dodatki oraz meble w stylizacji skandynawskiej. Wyróżnia się on prostotą, minimalizmem i naturalnymi materiałami. Dlatego też świetnym elementem do uzupełnienia wnętrza będą krzesła drewniane. Designersko będą wyglądać z barwionym na biało siedziskiem krzesła drewniane to ponadczasowe meble, dlatego będzie można cieszyć się nimi przez długi czas!